Kaur Kuslapile terendab olümpialootus

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõudja Kaur Kuslap treenis eile kodulinnas, peagi seisab sportlasel ees olümpiahooajaks valmistumine.
Sõudja Kaur Kuslap treenis eile kodulinnas, peagi seisab sportlasel ees olümpiahooajaks valmistumine. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kaur Kuslap koputas katsevõistlustel jõuliselt Eesti sõudmise olümpiakoondise uksele, mille ta vargsi lahtigi paotas. Et esikust edasi pääseda, seisavad viljandlasel ees aga lõputud tunnid jõusaalis, trenažööril ja vee peal.

Olümpia-aasta eel on Eesti meeste sõudmise prioriteet paarisaeruline neljapaat, mis asub kevadel mängude osavõtuõigust nõutama.

Tänavustelt maailmameistrivõistlustelt on eestlastel juba olemas osavõtuõigus paariskahesele alusele. Et neli tugevamat Eesti sõudjat Kaspar Taimsoo, Allar Raja,

Tõnu Endrekson ja Andrei Jämsa on täiel määral keskendunud neljapaadile, kutsus alaliit kaheksa sportlast koondise paarisaerulise kahese komplekteerimiseks korraldatud katsevõistlusele, millega sõeluti välja tugevamad.

Pärnus neli päeva väldanud kontrollmõõduvõtuga määrati olümpiakoondise kandidaatide nimistusse ka 21aastane Viljandi sõudeklubi liige Kaur Kuslap. Suure tõenäosusega tuleb just sellest seltskonnast Inglismaal startiva Eesti paariskahese koosseis ja üks nende seast asub kevadel lisaks püüdma Londonisse pääsu ühesel paadil.

Viljandi sõudmistreeneri Ruth Vaari sõnul on võimalik, et Londoni olümpial on Viljandi esindatud kahe sportlasega. Seda juhul, kui ettevalmistus õnnestub ja Kaur Kuslap endast 120 protsenti annab.

Seda, et nüüd tuleb senisest veel jõulisemalt kerele valu anda, teab Kaur Kuslap treeneritagi. «120 protsenti annavad endast kõik kandidaatideks nimetatud mehed,» lausus Kuslap. «Tuleb korralik konkureerimine.»

Privilegeeritute seltskonda pääsenutele hingavad vähemasti nimekirja lõpliku lukustamiseni kuklasse praegu ukse taha jäänud perspektiivikad sportlased. «Kevadel otsustatakse, kes, kus ja millises paadis võistleb. Ihaldatavatesse paatidesse istuvad sellel hetkel parimad,» arutles viljandlane.

Kindlasti on aga treeningute perioodiks koondiselaagritesse pääsenutel teiste ees tohutu eelis. «Piisab ka talvel paaril korral vee peale pääsemisest, mis sõidu tehnilise külje meelde tuletab, see annab kevadel suure eelise,» tõdes Kuslap.

Lõppenud hooajal mitu korda sihte ja paate vahetanud Kaur Kuslapile polnud suvi küll kõige tulemuslikum, ent kahtlemata võib ta seda nimetada läbimurdeaastaks täiskasvanute koondisesse.

Kevadel istus Kaur Kuslap koondise üksikaeru neljasesse, millega üritati teenida olümpiapääset. Et alus korralikku hoogu üles ei võtnud, vaatasid alaliidu juhid sihid ümber ning viljandlane asus paarisaerulises neljases U23 vanuseklassi maailmameistrivõistlusteks valmistuma. Pärast seda sõitis Kaur Kuslap veel lühikest aega Eesti meeste paarisaerulises neljases ning vastu sügist peetud Euroopa meistrivõistlustel juba paariskahesel.

«Võrdlemisi kirev hooaeg, sihid muutusid tihti. Omapärane kogemus, sest sedasi eri klassides ja paatides pole ma ühel hooajal varem sõita saanud,» tõdes Kaur Kuslap.

Aasta üheks suuremaks kordaminekuks hindas ta kuni 23aastaste tiitlivõistlustel teenitud kaheksandat kohta.

Üheksa aastat sõudmisega tegelnud mehe sõnul tuleb kättevõideldud võimalus igal juhul ära kasutada, sest isegi kui ta olümpialaste sõbralikku perre valituks ei osutu, tulevad treeningud ja laagrid pikas perspektiivis kasuks.

«Iga sportlase eesmärk on olümpiamängudel osaleda, aga tuleval aastal tahan rünnata kuni 23aastaste maailmameistrivõistluste medalit,» rääkis Kuslap.

Väljavalitute sekka jõudmine pole aga pelgalt privileeg, sest juba paari nädala pärast krutivad sportlased koormused üles. Kahe nädala pärast sõidavad koondislased Šveitsi Armada Cupile, sealt edasi Horvaatiasse treeninglaagrisse, edasi tulevad kevadeni välja riburada eri laagrid suuskadel ja kangisaalis.

«Usun, et suudan konkurentsis püsida, suurtele koormustele vastu panna ning kevadel olla vormis, millist ma kunagi varem saavutanud pole,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles