Maksuamet kontrollib inimeste tulusid

Sakala
, sakala@sakalakirjastus.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maksu- ja tolliamet võtab lähiajal ühendust 9680 maksumaksjaga, kes kas ei ole veel 2010. aasta füüsilise isiku tuludeklaratsiooni esitanud või on jätnud mingid tulud deklareerimata. Võrreldes 2009. aastaga on selliste inimeste hulk kasvanud 2800 võrra.

Luubi alla võetavast 9680 isikust ei ole 5698 oma tuludeklaratsiooni veel üldse esitanud, kuigi maksu- ja tolliameti hinnangul peaksid nad seda tegema ja võib tekkida ka kohustus tasuda täiendavat tulumaksu.

Maksu- ja tolliameti avalike suhete juht Anne Osvet tõi näiteks juhtumi, kus inimene on saanud maksuvaba tulu kahest kohast korraga ja kokku ületas see 2010. aastal 1728 eurot, pensionäri puhul 4032 eurot. «Või on inimene müünud väärtpabereid, kasvava metsa raieõigust või metsa, saanud elatist või tulusid välismaalt või muud selletaolist,» loetles Osvet deklareerimiskohustuse tekkepõhjuseid.

Ülejäänud 3982 inimest on küll oma tuludeklaratsiooni esitanud, kuid andmeid analüüsides on selgunud, et kahjuks pole kõiki tulusid deklareeritud. Välja on jäänud taas välistulud, metsamaterjali müük, saadud elatis, kinnisvara müük ja muu selline.

Maksuametnike tähelepanemist mööda on seekord jäetud ootamatult palju deklareerimata välismaal saadud tulusid. Kui eelmisel aastal oli kontrollimise algul selle vastu eksinud 1700 inimest, siis tänavu on neid juba 4200.

Maksu- ja tolliameti teeninduskorralduse osakonna juhtivspetsialist Hannes Udde rõhutas, et järelkontroll ei tähenda alati tulumaksu juurde määramist. Võib juhtuda hoopis vastupidi — maksuhalduril tuleb tulumaksu tagastada.

Enamasti peab rahakotti kergendama siiski maksumaksja. Mullu tagastati 2009. aasta deklaratsioonide järelkontrolli tulemusena 131 inimesele kokku 26 450 eurot tulumaksu, 3141 inimest pidid aga juurde maksma üle 1,4 miljoni euro.

Nendest, kes esitasid oma 2010. aasta tuludeklaratsiooni õigel ajal, jäeti esmase kontrolli tulemusel 3392le tagastamata üle poole miljoni euro tulumaksu.

Kokku esitati maksu- ja tolliametile eelmise aasta eest üle 540 000 tuludeklaratsiooni, mille alusel kuulus tagastamisele 98 miljonit eurot ja juurde maksmisele üle 19 miljoni euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles