Riigikantselei salastas tippametnike koolitamise info

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikantselei otsustas salastada teabe, missugused riigi tippametnikud on saanud maksumaksja kulul koolitust ja nõustamist, kirjutab «Äripäev».

Ehkki riik kasutab tippjuhtide koolitamiseks Euroopa Liidu abiraha, leiavad nii riigikantselei kui andmekaitse inspektsioon, et selle kohta käiv teave puudutab eraelu.

Sotsioloog Andrus Saar on seisukohal, et niisugune vaikimismüür tuleks lõhkuda.
«See on absurdne. Ega riigikantselei ole mingi vabamüürlaste ühing. Tippjuhtide koolitamine ei saa olla saladus. Euroopa Liidu raha on ka meie riigi raha ja see tähendaks, et riigi raha eest elatakse eraelu,» lausus ta.

Andrus Saare väitel loovad ametnikud salastamise abil mugavustsooni: kui mingi info on salastatud, võidakse selle varjus teha mida iganes, tellida näiteks salajasi uuringuid või avaliku suhtluse nõustamist.

Kahe aastaga on riigikantselei kompetentsikeskuse kaudu kulutanud riigiasutuste tippjuhtide koolitamiseks ligi 426 000 eurot ehk umbkaudu 6,7 miljonit krooni.

Koolitustel on osalenud 78 riigi tippjuhti, nende seas ametite peadirektoreid, kantslereid ja asekantslereid. Riigikantselei avalikustab küll koolitatud tippjuhtide nimed, kuid ei ütle, kes on need üheksa, kes on saanud personaalset koolitust.

See ei ole esimene kord, kui riigikantselei üritab peita ametnike tegemisi saladusemüüri taha. Näiteks kaks aastat tagasi otsustas riigikantselei eesotsas riigisekretär Heiki Loodiga salastada 75 aastaks kõik lähetus-, personali- ja puhkusekäskkirjad, põhjendades oma otsust samuti eraelu puutumatusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles