Noortevolikogu vajab uut indu

, gerly.lehtmets@sakalakirjastus.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimane ettevõtmine, millega noortevolikogu avalikkuse tähelepanu köitis, oli heade mõtete postkastide väljatoomine. Nendesse pandud paremad ideed jõudsid ka linnavalitsusse.
Viimane ettevõtmine, millega noortevolikogu avalikkuse tähelepanu köitis, oli heade mõtete postkastide väljatoomine. Nendesse pandud paremad ideed jõudsid ka linnavalitsusse. Foto: Elmo Riig / Sakala

Esimestel aastatel hoogsalt linna elu korraldamises kaasa löönud Viljandi noortevolikogu tegevus on viimasel ajal soiku jäänud ja vajab kiiret motivatsioonisüsti.

Mitme linlase arvates ei täida aastatuhande algul kokku kutsutud noortevolikogu enam oma ülesandeid: vahendada linnajuhtidele eakaaslaste arvamust ja seista nende huvide eest. Juhan-Mart Salumäe, kes kuulus aastatel 2006—2009 kolme noortevolikogu koosseisu, ütles, et volikokku valitud noored tegelevad nüüd pigem ürituste korraldamisega.

«Kui suures volikogus on otsustamisel midagi noortele tõeliselt olulist, ei ole noortevolikogu kuskil näha. Võtke kas või Viljandi noortekeskuse sulgemine,» tõi Salumäe näite. Tema sõnul käisid linnavalitsuse ees keskuse sulgemise vastu meelt avaldamas volikogust sõltumatud noortekeskusega seotud noored.

Salumäe väitel ei võeta noortevolikogu tõsiselt, sest esindajate ja esindatavate vahel pole sidet.

«Me ikka küsisime, mis koolikaaslased arvavad. Iseasi on muidugi, kas volikogus julgetakse suud lahti teha. Mina näiteks astusin volikokku kaheksandas klassis ja olin pigem vaikiv pealtvaataja kui aktiivne eestkõneleja,» rääkis ta.

Tegijaid ei ole

Viljandi linnavolikogu aseesimehe Karl Õmbluse sõnul pole asi üldse nii hull, kui paistab. «Ma olin isegi ühel noorte istungil, kus seda noortekeskuse teemat arutati. Nad käsitlesid seda mitmel istungil ja väga tõsiselt, aga neil ei tekkinud säravat mõtet, kuidas keskust aidata,» kõneles Õmblus.

Jakobsoni gümnaasiumi direktor Eero Järvekülg leidis, et häda võib olla volikogu liikmete kogenematuses. Et väljundeid ei ole palju, ei soovi õpilased oma kooli noortevolikogus esindada. Nii on juhtunud, et Viljandi linnavolikogu peab koolijuhtidele noortevolikokku esindaja saatmist meelde tuletama.

«Kui tuli teade, et meie esindajat ei ole, rääkisin õpilas­esinduse presidendiga ja noored valisid endi seast kellegi, kes volikokku läheks. Kui ametlik see valimine oli, ei oska ma öelda. Pigem arvan, et neid kandidaate ei olnud palju,» kõneles Eero Järvekülg.

Samal arvamusel on Paalalinna gümnaasiumis õppinud ja nüüd Tartus riigiteadusi tudeeriv Juhan-Mart Salumäe. Tema sõnul on juba aastaid kehtinud süsteem, et vanad olijad jätkavad, kuni tahtmist jagub või kool läbi saab.

Sel puhul võib juhtuda, et korraga vahetub noortevolikogus kogu kaader ja uusi tegijaid pole võtta. Just see ongi Salumäe kinnitust mööda praeguse volikogu häda: koolidest on surve peale saadetud valitud esindajad, kuid tegelikult pole paljudel motivatsiooni sinna kuuluda.

Saatus on lahtine

Karl Õmbluse hinnangul osalevad noortevolikogu töös aktiivsed noored ja see osalus on neile pigem võimalus, mitte kohustus. Linnavolikogu aseesimehe arvates antakse endast märku ikka siis, kui on nii-öelda muna munetud, ja poolikutest asjadest eriti ei räägita. Nii võibki tekkida arvamus, et noored ei tegutse.

Seda, et Viljandi linnavolikogu juures tegutsevat noortevolikogu vaja ei ole, ei arva ka Eero Järvekülg. Tema sõnul on noorte osalemine linnaelu korraldamises suisa hädavajalik.

«Selline noorte esindus ja selle suhtlus meie kooli õpilas­esindusega on väga vajalik. Suisa hädavajalik on see, et sinna kuuluvad linna kõikide koolide esindajad, sest see on hea viis koolide ühise tegutsemistaktika arendamiseks ja ühisürituste korraldamiseks,» sõnas ta.

LIIKMED
Viljandi noortevolikogu on linnavolikogu komisjon, kuhu kuuluvad koolide ja erakondade noortekogude esindajad ning vabaliikmed.
• Noortevolikogu esimees on linnavolikogu liige.
• Koolidest on kahe õpilasega esindatud täiskasvanute, Jakobsoni, Paalalinna ja maagümnaasium ning Valuoja põhikool ja kultuuriakadeemia.
• Erakonnast on liikme volikokku välja pannud Reformierakonna, Rahvaliidu, Isamaa ja Res Publica Liidu ning Keskerakonna noored.
• Noortevolikokku kuulub ka üks vabaliige.
Allikas: Viljandi linn

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles