Tartu ülikool tõusis maailmas 400 hulka

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli peahoone
Tartu ülikooli peahoone Foto: Margus Ansu / Postimees

Ajakirja «Times Higher Education» (THE) maailma paremaid ülikoole reastavasse edetabelisse on esimest korda tõusnud Tartu ülikool, mis jagab tänavuses arvestuses 350.—400. kohta.

Äsja avaldatud pingereas on esikohal Ameerika Ühendriikides asuv California tehnoloogiainstituut. Viimased seitse aastat THE edetabeli tipus olnud USA Harvardi ülikool jagab nüüd teist ja kolmandat kohta USA Stanfordi ülikooliga. Neljas on Suur­britannias asuv Oxfordi ja viies USAs asuv Princetoni ülikool.

THE edetabelit koostades on arvestatud ülikoolide õppetöö ja õpikeskkonna kvaliteeti, teadustöö mahtu, tulusust ja mainet, teadusüllitiste tsiteerimist, ärialast innovaatilisust ning välisõppejõudude ja -üliõpilaste osa.

THE pingereas on kõige rohkem Ameerika Ühendriikide ja Suurbritannia ülikoole. Tartu akadeemilistest lähinaabritest on esisajas Rootsi Karolinska instituut, Lundi ülikool ja Uppsala ülikool, mis asuvad 32., 80. ja 87. kohal, ning 91. kohal paiknev Soome Helsingi ülikool. Endisest idablokist on edetabelis 400 hulka jõudnud üks Tšehhi ülikool ja kaks Poola oma.

Peale ajakirja «Times Higher Education», mis moodustab edetabeleid koostöös infoagentuuriga Thomson Reuters, kuuluvad ülikoolide pingeridade autoriteetsemate koostajate hulka veel Suur­britannia firma Quacquarelli Symonds (QS) ning Shanghai Jiao Tongi ülikool.

Tänavu septembri algul avalikustati QSi maailma kõrgkoolide edetabel. Tartu ülikool tõusis selles tänavu jagama kohti 500—551, kuid viiesajast koosnevasse niinimetatud Shanghai pingeritta ei ole Tartu seni jõudnud.

Hispaania rahvuslik uurimisnõukogu SRC paigutas mullu juulis maailma ülikoolide paremusjärjestuses Tartu ülikooli 187. kohale. Kokku on SRC tabelis 12 000 maailma kõrgkooli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles