Tallinnas tehti uudne vähiraviprotseduur

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti esimene vähivastane HIPECi protseduur tehti Põhja-Eesti regionaalhaiglas Mustamäel.
Eesti esimene vähivastane HIPECi protseduur tehti Põhja-Eesti regionaalhaiglas Mustamäel. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) Mustamäe korpuses tehti eile Eestis esimest korda kõhuõõnesisese hüpertermilise keemiaravi protseduur.

Kõnealust toimingut ehk HIPECi meetodit kasutatakse tavapärasele keemiaravile halvasti alluvate kõhuõõne vähkkasvajate puhul, teatas PERHi kommunikatsioonijuht.

See protseduur on kasutusel mitmes maailma suures vähikeskuses. Ravi tulemuste ja patsiendi ohutuse seisukohast on tähtis, et keskuses on välja arendatud kompleksne vähiravi süsteem ja kõrgtasemel intensiivravi võimalused.

Eestis tehti esimene HIPECi protseduur 57aastasele naispatsiendile ning ravimeeskonda juhtis Tiit Suuroja. Regionaalhaigla keskuste koostöös on seda projekti ette valmistatud peaaegu kaks aastat.

Tehakse operatsiooni ajal

Projektimeeskonna liige, üld- ja onkokirurgia keskuse juhataja Jüri Teras selgitas, et HIPECit tehakse operatsiooni ajal. Kasvajakollete põhjaliku kirurgilise eemaldamise järel juhitakse spetsiaalse aparaadi abil operatsiooni piirkonda täpselt doseeritud kogus õige temperatuuriga lahust, mis sisaldab ravimit või nende kombinatsiooni.

«See võimaldab kasutada tavalisest suuremaid keemiaravimite annuseid ning on kombineeritud hüpertermiaga,» selgitas ta. «Et ravim operatsiooni piirkonnas ühtlaselt jaotuks, tehakse kõhus poolest kuni poolteise tunnini kestev lahuse ringlemise protseduur. Piltlikult öeldes pritsib aparaat patsiendi metastaasi piirkonda soojendatud keemiaravimit. Sellega saavutatakse enamasti vähi jääkrakkude hävinemine ja suurepärased ravitulemused.»

Terase jutu järgi vajab Põhja-Eestis aastas sellist protseduuri paarkümmend patsienti. Senini on HIPECit vajavad patsiendid pidanud pöörduma teiste riikide vähikeskustesse.

«Regionaalhaigla Mustamäe korpuses tehtud HIPECi protseduuriga avarduvad märgatavalt siinsed ravivõimalused. See on vähktõve ravitulemuste parendamisel suur samm edasi,» ütles Teras.

Tõhus meetod

Kõige levinumad keemiaravi protseduurid tehakse suu kaudu või veenisiseselt, et takistada vähirakkude paljunemist ja kasvu. Kõhuõõnesisesed ehk kõhukelmele levinud kasvajad alluvad paraku sageli tavapärasele keemiaravile halvasti.

Keemiaravi keskuse vanem­arsti ning projektimeeskonna liikme onkoloog Anneli Elme sõnul on kõhukelmekasvajad halva prognoosiga ja pahatihti ravimatud.

«Kui keemiaravimit manustatakse veeni või suu kaudu, ei pruugi see kõhukelme metastaasideni jõuda nii hästi kui lokaalselt ehk otse manustatuna,» märkis ta.

Elme kinnitust mööda pikendab HIPECi ravi viimaste aastate uuringutulemuste põhjal haigete ellujäämist tavaraviga võrreldes keskmiselt kaks-kolm korda. Parimad ravitulemused saadakse, kombineerides HIPECit radikaal­operatsiooniga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles