Arendaja ootab teed

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellel kohal, kuhu jõuluks peaks tulema tee muldkeha ja tulevikus eramajad, on praegu soine maa ja võsa.
Sellel kohal, kuhu jõuluks peaks tulema tee muldkeha ja tulevikus eramajad, on praegu soine maa ja võsa. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tartu ettevõtte Vikerkardin ponnistused rajada Viljandi järve äärde kaheksa eramut on osutunud aastatepikkuseks kannatuste rajaks, mida kroonivad kohtuvaidlused ja majanduslangus.

Kuus aastat tagasi sai Vikerkardin pika kohtuvaidluse järel järveäärse soise maatüki hoonestusõiguse omanikuks, makstes kaheksa krundi eest linnale 140 000 eurot. Kui linn hoonestusõiguse müüs, võttis ta endale kohustuse rajada kavandatavasse elamukvartalisse korralik tee. Vahepeal saabus masu ning et arendaja ei teinud majade ehitamiseks suuri pingutusi, jäi ka teerajamine toppama.

Pärast kõnelusi Vikerkardina omaniku Robert Jaaniga võtsid linnajuhid tänavu plaani teha valmis uue tee alune muldkeha.

Septembri keskel lõppes teemulde ehitamiseks korraldatud esimene riigihange ning selle võitjaks kuulutati firma Skanska EMV. Ehitus pidi maksma minema 44 875 eurot. Kaks nädalat hiljem kuulutasid linnajuhid riigihanke kehtetuks, sest hind näis ikkagi liiga suur.

Robert Jaanile tundub linna käitumine kummaline. Ta ei usu, et muldkeha saaks Skanska pakkumisest tunduvalt odavamalt rajada. «Sellest tööst 80 protsenti on pinnase vedamine,» lausus Jaani.

Vikerkardina omanik loodab, et linn saab muldkeha järgmiseks suveks valmis, sest alles siis on temal võimalik ehitusega pihta hakata. «Kaks suve on juba lörri läinud ja see pole üldse väike raha, mis meil selle kinnistu all kinni on,» nentis ta.

Viljandi majandusameti juhataja Reevo Maidla ütlemist mööda on linna eesmärk tee aluspõhi kiires korras valmis saada. Et raha kokku hoida, tehakse Järve tänavalt algav tupiktee varem plaanitust kitsam. Uue riigihanke pakkumisi võivad ehitusfirmad teha 13. oktoobrini ning töö peaks valmima jõuludeks. Muldkeha peale korraliku asfaltkatte panemiseni peaks linn jõudma siis, kui majad valmima hakkavad.

Robert Jaani sõnul saab arendaja pärast teemulde rajamist alustada torustike ja elektriliinide paigaldamist ning suvel jätkata juba majade ehitamisega. Ehkki 8690 ruutmeetri suurusele kinnistule peaks tulema kaheksa eramut, alustab firma esialgu nelja  ehitamist.

«Ma ei usu, et meil majadele kohe järjekord tekib, aga kui on suurem huvi, saame juurde ehitada,» selgitas Jaani.

Kavandatava elurajooni naabrusesse jäävad Karja tänava eramud, mis on ehitatud nõukogude ajal, ning selle sajandi algul rajatud uued elumajad, millest suurem osa on veel lõpetamata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles