Kultuuriakadeemias linastub sooprobleeme käsitlev film

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kell 19 linastub Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemias Kiwa ja Terje Toomistu dokumentaalfilm «Wariazone». Pärast filmi lõppu on diskussioon autoritega.

Dokumentaalfilm käsitleb transsoolisuse fenomeni Indoneesias ning sooidentiteedi ja vabaduse seoseid ning esitab küsimusi moraali politiseerumisest.

Traditsiooniliselt on soolise identiteedi variatsioone peetud paljudes Indoneesia kultuurides pühaks, kuid tänapäeval on waria’d kandunud
õigusteta tsooni ühiskonna äärealal.
 Filmi autorite kinnitusel on sotsiaalsete konstruktsioonide jäikusest tuleneva häbimärgistamise tagajärjeks sooidentiteedi tunnustamata jätmine, diskrimineerimine, piiratud töövõimalused, seksitööstus ja HIV või aids.

Kuigi geograafiliselt ja kultuuriliselt on maad teineteisest kaugel, võib Indoneesia ja Eesti viimase paarikümne aasta arengus
 täheldada ühesuguseid jooni. Kiired sotsiaalsed, poliitilised ja kultuurilised muutused on põhjustanud ka seal sotsiaalseid pingeid ning paljastanud demokraatia kitsaskohad.

Teos puudutab laiemalt küsimusi identiteedivabadusest ja identiteedi väljendamise vabadusest.

Film on indoneesia, jaava ja inglise keeles, 
eestikeelsete subtiitritega ning kestab 74 minutit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles