Janar Peterson tahab ratastoolist välja murda

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janar Peterson Haapsalu rehabilitatsioonikeskuses koos tädi Mirjam Lainetiga
Janar Peterson Haapsalu rehabilitatsioonikeskuses koos tädi Mirjam Lainetiga Foto: Erakogu

Tarvastust pärit, aga viimased viis aastat Türi lähedal Säreveres elanud 14aastase Janar Petersoniga juhtus 9. juulil raske õnnetus, milles ta murdis kolm kaelalüli.

Traagilise juhtumi põhjus oli noorte ujumiskohta visatud rauakolakas, vana turnimisredel. Mitu aastat oli see vedelnud kaldal, kuid just tolleks päevaks oli kellegi kuri käsi selle jõkke tarinud. Lapsed olid samas paigas paljudel suvedel ujumas käinud, nad teadsid, et sügavust on seal piisavalt ning vette hüpata turvaline.

Veest tõmbasid Janari välja sõbrad. Türi päästeamet tõi hiljem välja rauakolaka. Janar sõidutati Tartu Maarjamõisa haigla intensiivravisse, kus ta viibis üle kahe nädala. Selgus, et poiss oli kaelast altpoolt halvatud ega saanud käsi ja jalgu liigutada. Taastumiseks erilist lootust ei antud, võis karta, et Janar jääb elu lõpuni ratastooli.

Märgatavad edusammud

Järgmised 45 päeva viibis Janar Haapsalu neuroloogilises rehabilitatsioonikeskuses. Sealse taastusabiga on Janar ning tema ema Liina ja tädi Riina väga rahul.

«Haapsalu füsioterapeudid ja muu personal tegid väga tublit tööd,» rääkis Riina Lainet. «Seal oli tal tihe päevakava, millesse kuulusid massaažid, harjutused, venitused ja treeningud.»

Ema sõnul oli Haapsalus veedetud ajal märgata Janari seisundi paranemist. «Nüüdseks tunnetab ta vasakut kätt, kahte kolmandikku paremast reiest, põlveõndlaid ning punkte sääremarjadel ja taldade all,» loetles ta. «Edusammud on head ning seni ei ole tal tahtejõust puudust tulnud, saaks vaid jaksu kätesse ja jalgadesse.»

Noormeest sõidutatakse ratastoolis. Esialgu ta veel ise midagi teha ei jõua ning sõltub abilisest. Siiski on ta ema ja tädi sõnutsi üllatavalt hästi taastunud ning nii Janar ise kui lähedased usuvad, et järjekindla treenimisega võib ta kunagi taas jalgele tõusta.
«Igal juhul tuleb teha kõik selleks, et võimalikult palju tema tervisest taastuks,» ütles ema.

Tagasilöögina kopsuviirus

Sellise selgroovigastusega patsientidel on nõrgad kohad kopsud ja immuunsüsteem. Mõni päev enne Haapsalu ravilt kojupääsemist nakatus Janar bakteriga, mis tekitas kehas raske põletiku. Ta viidi Tallinna lastehaiglasse intensiivravi osakonda. Nüüd on ta olukord jälle parem ning ta taastub samas haiglas.

Tulevikust kõneldes ütles Riina Lainet, et Janar peab tublisti hingamist ja kopsumahtu treenima. «Mida rohkem treenida, seda enam tuleb jõudu juurde,» kinnitas ta.
Tavaliselt kestab seljaajuturse kolm kuud. «Esialgu ei ole tehtud põhjalikumaid
uuringuid, mis näitaks, kuidas turse on alanenud ja motoorika taastunud,» lausus tädi. «Et Janar tunnetab mõlemal käel kõiki sõrmi ja jalgu, siis ilmselt ei ole närvid läbi lõigatud.»

Riina Laineti hinnangul oleks uuringutega võimalik selgeks teha, kust on närvid kokku surutud ning kas arstid saaksid midagi teha või peab veel turse alanemist ootama. Kui turse on alanenud, saab Janar hakata korralikult trenni tegema.

Ema ja tädi ütlesid, et Janar hakkab ka kodus tugevasti treenima. «Kindlasti asume korralikult Haapsalu spetsialistide kokku pandud treeningukava jälgima, et taastumine kodustes tingimustes jätkuks. Püüame teda korralikult motiveerida, et ta võimalikult hästi ja kiirelt paraneks,» kõneles tädi.

Tarvastu vallas Sooviku külas viielapselises peres sündinud ja kasvanud Janar oli varem väga aktiivne poiss, keda ema sõnutsi vabal ajal nelja seina vahel ei nähtud. Ta mängis tihti külapoistega palli või ujus. «Tarvastus käis maadlusvõistustel, Türil hakkas jalgpalli mängima, samuti ühines Noorkotkastega,» rääkis ema ning lisas, et õppimine oli poisil korras ja seitsmenda klassi lõpetas ta kenasti.

PALVE

Õnnetusest taastumine on pikk protsess, mis nõuab maksimaalset spetsialistide abi, on kulukas ning paljulapselisele perele raske. Iga annetus on abiks!
• Ravi saab toetada, tehes ülekande Janar Petersoni arvelduskontole 221035484056 Swedbankis.
• Kes soovib peret muul viisil toetada, võib kontakteeruda Janari emaga telefonil 5619 0027.
Allikas: «Sakala»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles