Lossimägedes läheb peagi müttamiseks

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuendustöödega loodetakse lossipark muuta kaunimaks jalutuskohaks.
Uuendustöödega loodetakse lossipark muuta kaunimaks jalutuskohaks. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandi lossipargis jalutades võib õige pea näha suuri töömasinaid: aktsiaselts Baltifalt hakkab seal pargiteid taastama ning osaühing Bergland asub rekonstrueerima elektriliine ja laternaid.

Just need firmad valis linn äsja riigihankega välja. Eelmine riigihange kuulutati augusti keskel ebaõnnestunuks, sest ainuke pakkumine, milles sooviti tööde eest 313 044 eurot, ületas lepingu maksumust ja linna võimalusi.

Linna majandusameti juhataja Reevo Maidla sõnutsi löödi uues hankes lahku elektri- ja teetööd, et meelitada uusi tegijaid. Võimalik, et just suur maht hoidis esimesel korral huvilisi eemal.

Seekord oli soovijaid märksa rohkem: pargiteid tahtis taastada kolm ning valgustust viis firmat. Nende vahel valides sai linn eelmisest konkursist tunduvalt soodsamad tingimused: töödeks kulub nüüd 223 699 eurot. Pargiteede taastamiseks läheb 128 054 ning elektri- ja pargivalgustuse vahetamiseks 95 645 eurot.

Selle raha eest rajatakse uued teed Esimesele ja Teisele Kirsimäele, pärimusmuusika aida juurest Kaevumäe lavani ning kindral Johan Laidoneri mälestusmärgi tagant rippsillani. Teed kaetakse graniitkillustikuga, Kaevumäel munakividega. Lisaks vahetatakse välja valgustid. Nii loodetakse lossimäed muuta senisest kaunimaks ja sõbralikumaks.

«Mõlemad ehitajad on öelnud, et nende huvi on tööd käesoleval aastal lõpule viia. Kui saame lepingud sõlmitud, asuvad nad kohe tegutsema,» rääkis Reevo Maidla.

Lepingu järgi on ehitajatel aega, sest projekti lõpptähtaeg on 2012. aasta lõpul.
Töödeks vajalik raha on linnal olemas: põhiosa saadakse projektitoetusena keskkonnainvesteeringute keskuselt, omaosalus on 15 protsenti.

Linnavalitsuse keskkonna ja haljastuse peaspetsialisti Inga Nõmmiku sõnutsi tehakse oktoobrikuus võrade kujunduslõikust kümnele Kirsimäe pärnale, mis on müürile liiga lähedal. Samamoodi kärbitakse kolme Kaevumäel müüri vastas kasvavat tamme.

Talvel plaanitakse vaadete avamise nimel ja pargi hooldamiseks lossimägedes maha võtta üle 500 puu. Enamik sellest on võsa, ülejäänud on haiged ja kahjustunud tüved. Tegevus käib keskkonnaametiga kooskõlastatud projekti järgi.

«Hooldusraie tegemiseks kuulutame lähiajal välja enampakkumise,» ütles Reevo Maidla. «Loodetavasti me selle töö eest ei maksa, vaid pigem saame linnakassasse raha juurde: puit sobib ju kütteks.»

Raietööd jäetakse sellesse aega, kui maa on külmunud, et mitte nõlvu vigastada.
Kaugemas tulevikus on linnal plaanis ehitada Kirsimägede ja Kaevumäe vahele sillad, mida mööda pääseksid üle kraavi ka autod. Senised teetammid kaoksid. Seda, missugused sillad täpsemalt tulevad, Inga Nõmmik veel öelda ei osanud. «Siin on oma sõna ka muinsuskaitseametil,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles