Vargad viisid 1,3 kilomeetrit kaablit

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmisel nädalal langes varaste ründe alla Eesti Energia Jaotusvõrgu üks suuremaid tänavusi investeeringuid, Võhma ja Suure-Jaani vahele rajatav maakaabelliin. Ära viidi üle 1,3 kilomeetri maanduskaablit.

Elektrivõrku uuendava osaühingu Corle Rapla-Järva osakonna juhataja Harri Tamme sõnul viidi kaablit ära mitmes jaos ja suurem osa veel kinni ajamata kraavist. Lühem, umbes sajameetrine jupp, keriti maha objektil seisvalt rullilt.

«Nüüd ei saa öösel magada — peame siin valvamas käima,» tõdes Tamm.

Esialgsete andmete kohaselt tekitasid vargad ettevõttele 6500eurose kahju, kuid see summa võib veel suurenenda. Nimelt himustasid kurjategijad kolmesoonelise kaabli keskmist, isoleerimata vasest maandust. Alumiiniumsooni pätid ei tahtnud, sest neilt oleks väga raske paksu isolatsiooni maha saada. Vaske välja harutades võisid nad aga teisi sooni vigastada ja see kasvataks tublisti ka kahjusummat.

«Silmaga nähtavaid vigastusi pole, kuid peame kaablit proovima,» lausus Tamm.
Osakonnajuhataja nentis, et väiksest sõrmest peenemat kiulist kaablit võtavad vastu kõik metalli kokkuostud. «Räägitakse, et läike kõrvaldamiseks ja vana mulje jätmiseks mõned vargad põletavad kaablit enne kokkuostu viimist.»

Võhma ja Suure-Jaani elektrivõrgu uuendamine läheb maksma ligi 1,4 miljonit eurot ja on Jaotusvõrgu selle aasta suurim investeering Viljandimaal.

Novembris lõppevate ehitustöödega asendatakse piirkonna amortiseerunud 35kilovoldine reservõhuliin 15kilovoldise maakaabelliiniga. Sellega luuakse Võhma alajaama piirkonna majapidamistele töökindlam reservtoide Suure-Jaani alajaamast ja elektrivarustus paraneb ka kahe asula vahele jäävates külades. Kokku rajatakse 50 kilomeetri ulatuses maakaabelliini, vahetatakse välja üheksa ja ehitatakse juurde kaks alajaama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles