Jalgrattatarvikute müük elavneb

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi tulesid, helkureid ja muid tarvikuid läheb vaja ka suvel, ostavad jalgratturid neid rohkem sügisel, mil ilmad järjest kehvemaks muutuvad.
Kuigi tulesid, helkureid ja muid tarvikuid läheb vaja ka suvel, ostavad jalgratturid neid rohkem sügisel, mil ilmad järjest kehvemaks muutuvad. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Üha pimedamaks ja vihmasemaks muutuvad ilmad panevad jalgrattureid rohkem valgustite, helkurite ja porilaudade vastu huvi tundma, kuid Viljandi rattapoodide kogemused tarvikute müügi osas on üsna erinevad.

Jaan Joosepi rattapoes töötav Simmo Joosep rääkis, et viimasel ajal on rohkem küsitud eeskätt jalgrattatulesid. Helkuritest huvitujaid on tema sõnul tunduvalt vähem ning üllatuslikult väikest huvi on ilmutatud porilaudade vastu.

«Isegi remonti toodud ratastele ei soovita neid juurde osta,» nentis ta.

Porilauad meenuvad sügisel

Paremini läheb helkurite ja porilaudade müük Klubi Spordis ja Hawaii Expressis.
Klubi Spordi töötaja Erika Lond rääkis, et paljudel ratastel porilauad komplekti ei kuulu ning suvel ratta soetanud inimesed on need enda või oma lapse kaherattalisele ostnud alles nüüd.

«Inimesed on öelnud, et suvel ratast ostes ei tulnud porilauad neile meeldegi,» rääkis Lond. Tema sõnul teatakse, et uue liiklusseaduse järgi peavad jalgrataste kodaratel olema oranžid helkurid ja kui tehases on sõiduvahendile külge pandud valged helkurid, soovitakse need ära vahetada.

Helkurvestidest on Klubi Spordi poes müügil rattasportlastele mõeldud tavalisest kallimad vestid ja neid harilikud rattakasutajad Londi selgitust mööda osta ei raatsi. Simmo Joosep ütles, et tavaline helkurvest on Jaan Joosepi poes küll saadaval, aga seda eriti ei osteta, ning Hawaii Expressist pole seda kaupluse töötaja Rainer Rätsepa sõnul isegi küsimas käidud.

Patustajad on saanud trahvi

Mitmest poest kinnitati, et osa jalgrattatarvikute ostjaid on varem politseiga kokku puutunud. Simmo Joosep teadis rääkida, et mõni klient on tulede või helkurite puudumise eest isegi trahvi saanud. Rainer Rätsep polnud kuulnud trahvisaajatest, küll aga neist, kellele liikluse järele valvajad sõiduvahendi puuduliku varustuse tõttu hoiatuse on teinud. Erika Londile meenus muigama panev juhtum, kus üks klient saabus koos kahe politseinikuga, kes kontrollisid, et seni puudu olnud rattatarvik soetatud saaks.

Ühte meelt on poodide töötajad selles, et korraliku turvavarustusega on sõit tunduvalt ohutum ja mugavam. Rakser Spordi töötaja Oliver Kravets rääkis, et tajub seda ise iga päev, sest käib jalgrattaga tööl. Üldiselt ratturid tema meelest enda nähtavaks tegemise nimel kuigi palju vaeva ei näe.

Erika Lond arvas, et suuremad rattasõbrad sellele siiski mõtlevad. «Eks neil ole kogemusi, et autojuhid jalgrattureid eriti ei märka,» võttis ta eelneva kokku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles