Mehi ärgitatakse oma tervise eest hoolt kandma

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli meestekliiniku juht Margus Punab julgustab mehi tervisekontrolli tulema.
Tartu ülikooli meestekliiniku juht Margus Punab julgustab mehi tervisekontrolli tulema. Foto: Toomas Huik / Postimees

Esmaspäeval algas Euroopa eesnäärmenädal, mille jooksul oodatakse ka Eestis mehi alates 45. eluaastast tasuta vastuvõtule Tartu ülikooli kliinikumi meestekliinikus Tartus ja Tallinnas.

Nädala korraldajad soovivad julgustada mehi oma tervise eest regulaarselt hoolt kandma.

Meestekliinikus võtab kontrolli tulnud patsiendi vastu arsti assistent, kes suunab eriarsti juurde vaid ravi vajavad mehed. Tarviduse selleks aitavad kindlaks määrata verenalüüsist tehtav PSA test ja küsimustikule vastamine. PSA test näitab eesnäärmevähi riski.

Vajaduse korral täpsem uuring

Meestes kõige rohkem hirmu tekitav võimalik eesnäärmevähk on meestekliiniku juhi dotsent Margus Punabi sõnul ravitav, kui see vaid piisavalt vara avastatakse.

Mullu diagnoositi Tartus tervisenädalal kontrollis käinud kahesajast mehest pahaloomuline kasvaja mõnel üksikul, ülemöödunud aastal oli nende hulk suurem.

Margus Punabi sõnul olid kõik leitud kasvajad õnneks üsna varajases staadiumis ja allusid ravile.

«Pool meestest kuulub sellesse rühma, kelle PSA test on korras. Me palume neil seda korrata alles nelja aasta pärast,» rääkis Punab androloogide kogemustest kontrolli oodatavate 45aastaste ja vanemate meeste tervisega. «Veerandil tuleb uus proov teha aasta pärast ja veerand on neid mehi, keda peame põhjalikumalt uurima.»

Paljusid mehi kimbutab eesnäärmepõletik, mis vaevab eelkõige 25—35aastasi, aga võib olla ka noorematel või vanematel. Selle sümptomid on urineerimis- ja erektsioonihäired, ebamugavustunne või valud alakehas. Ka põletikku ei tohi lasta krooniliseks muutuda, sest siis on selle ravimine palju keerukam.

Umbes 45aastaselt hakkab meestele muret tegema eesnäärme healoomuline suurenemine, mis väljendub eelkõige urineerimishäiretes. Käsimüügiravimid võivad küll leevendust tuua, aga ravi peab määrama siiski spetsialist.

Selleks nädalaks on ajad meestekliinikus kinni, aga ennast saab Tartusse vastuvõtule kirja panna veel tulevaks nädalaks.

Tavakontrolli järjekord on kuu ringis

Alati on võimalik minna Tartu ja Tallinna kliinikusse tavapärasesse kontrolli, mille puhul pole vanusepiirangut. Tuleb maksta visiiditasu, analüüsid tehakse tasuta. Praegu saab aja juba järgmiseks kuuks, saatekirja pole vaja.

Mehed peaksid teadma sedagi, et pahaloomulise kasvaja ohule viitava PSA testi saab teha ka perearsti juures ja seda ei peaks häbenema paluda.

Androloogi juures käimine peaks Margus Punabi sõnul muutuma meestele iseenesestmõistetavaks, nagu naistele on günekoloogi juures käimine. Isegi kui kaebusi ei ole, tuleb oma tervist aeg-ajalt kontrollida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles