Virmalised jäid taas objektiivi ette

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virmalised paistsid põgusalt vähem kui tunni aja jooksul.
Virmalised paistsid põgusalt vähem kui tunni aja jooksul. Foto: Gaida Jakson

Alles kuu aega tagasi võis Viljandis imetleda virmalisi ning taas ilmusid need läinud nädalavahetusel.

Kui toona, 6. augusti öösel tegi viljandlane Meelis Kobin virmaliste mängust ülesvõtted, olles sellele Männimäel juhuslikult peale sattunud, siis seekord läks tema kaaslinlane Gaida Jakson virmalisi fotoaparaadiga teadlikult küttima.

Nagu piltnik ütles, oli ta virmaliste võimalikust ilmumisest lugenud ilmaportaalist ning uurinud lisa päikesekaardilt, mis andis teada Päikese suurenenud aktiivsusest.

Pühapäeva öösel kella ühe ja kahe vahel ta Viiratsi vallas Viiralti tamme juures selle nähtuse tunnistajaks oligi.

«Kõik eeldused vaatemängu jälgida olid head, segas vaid linna valgusmüra ja nii tegin kaameraga aeg-ajalt testpilte, et eristada virmalisi muust valgusest,» lausus Jakson. «Mingil hetkel oli õrnalt näha rohekat kuma ja siis tuli kiirelt tegutseda. Virmaliste jälgimise lõpetas tõusev udu. Vaatemäng kestis napilt alla tunni.»

Jakson lisas, et varem ta virmalisi pildistanud polnud, küll aga näinud. Kord oli vaatemäng nii võimas, et ta ajas head und maganud lähedased seepärast üles.

Kuu aega tagasi virmaliste esinemist kommenteerides ütles klimatoloog Ain Kallis, et need ei ole Eesti taevas väga haruldased, kuid igal aastal neid siin ei näe. Virmalised on sagedasemad Päikese suurema aktiivsuse ajal, viimastel aastatel oli see aga väga väike.

Enamasti saab Eestis virmalisi imetleda selge ilmaga talveööl linnast väljas, kus ei sega tänavavalgustus. Soome meteoroloogia instituudile kuuluv magnetomeeter Tõraveres on registreerinud virmalisi aga ka kesksuvel keset päeva, kui inimesed neid näha ei suuda.

Päikesel toimuv purse vallandab elektriliselt laetud osakesed elektronid ja prootonid, mis päikesetuulega kiirusel 600 kilomeetrit sekundis Maa magnetsfääri sisenevad ning virmalisi põhjustavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles