Parteid viivitavad valimisvõlgade tasumisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon otsustas eile, et küsib valimisvõlgnevuste kohta selgitusi Keskerakonnalt, Isamaa ja Res Publica Liidult ning Sotsiaaldemokraatlikult Erakonnalt, täpsustamaks võlgade põhjusi, nende tasumise tähtaegu ja maksegraafikut.

Kõige pikemaajalisi valimistejärgseid võlgu on Keskerakonnal: juuni lõpul oli sel üleval kohutusi nii tänavustelt riigikogu valimistelt kui 2009. aasta Euroopa Parlamendi ja omavalitsuste volikogude valimistelt — summa oli 511 804 eurot.

Teiste erakondade võlgnevused pärinevad küll tänavustelt riigikogu valimistelt, ent just sellest aastast on suurim valimisvõlg Isamaa ja Res Publica Liidul: 721 237 eurot.

Sotsiaaldemokraatide võlasumma oli nimetatud kuupäeval 232 239, Rahvaliidul 1530, rohelistel 28 569 ja Eesti Kristlikel Demokraatidel 783 eurot.

Valimisvõlgnevusi ei ole ainult Eesti Reformierakonnal.

Komisjon arutas erakondade valimisvõlgnevusi perioodist 2007—2011, erakondade pangakontode ja sidusorganisatsioonide teatamise kohustuse täitmist ning annetuste registri avalikustamist.

Kõne all olid ka erakonnaseaduse muudatused, mis võimaldaksid saada erakondade finantstegevusest parema ülevaate.

Komisjoni esimees Ardo Ojasalu märkis: «Kuna Eesti erakondade majandusseis, lähtudes eelmise valimisperioodi aruannetest ja sellega kaasnenud võlgnevustest, tekitab muret, on oluline viia erakonnaseadusesse finantsiliste aluspõhimõtete kehtestamine, mis suurendaksid erakondade tegevuse läbipaistvust.»

Lisaks otsustas komisjon teha erakondade annetuste registrid ja nende deklareeritud sidusorganisatsioonid nähtavaks ka oma veebilehel. Praegu on annetuste registrid kättesaadavad ainult erakondade kodulehel.

Komisjon koguneb järgmisele istungile 5. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles