Kõnniteed valendavad nätsuplekkidest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tavaliselt ei oska tänavatel jalutavad inimesed aimatagi, et need valged lätakad on suust poetatud närimiskummid
Tavaliselt ei oska tänavatel jalutavad inimesed aimatagi, et need valged lätakad on suust poetatud närimiskummid Foto: Elmo Riig / Sakala

Paljudes Viljandi avalikes kohtades reostavad kõnniteid närimiskummilatakad, mille on endast maha jätnud aega surnuks löövad noored.


Heledaid nätsuplekke on palju Centrumi kaubanduskeskuse ees, kus noored tavatsevad koguneda, aga ka Eesti Posti maja poole kulgeval Tallinna tänava kõnniteel.

«Centrumi keskuses sees pole nätsud õnneks veel eriti suur probleem,» ütles aktsiaseltsi Viljandi Centrum direktor Rain Põld.

Sama firma hallatavas bussijaamas kleebivad nätsutajad äratarvitatud närimiskumme lauaplaatide alumisele küljele.

«Olen lasknud neid laudu üle värvida ja töömees kurdab, et peab enne värvimist kõigepealt närimiskummid lahti kangutama,» nentis Centrumi direktor. «Tegemist on inimeste kasvatamatusega, sest prügikaste on ju igal pool.»

Põld lisas, et Tallinna kaubanduskeskused on soetanud spetsiaalseid kuuma auruga puhastusmasinaid, kuid need on üsna kallid.

Kinos Rubiin filme näitava osaühingu STP Nicolas juhatuse liige Indrek Klaus nentis, et filmisõbrad jätavad nii mõnigi kord nätsu istme alla, kust see tuleb hiljem näiteks triikraua ja lapi abiga eemaldada.

«Kõiki noori ma sellises käitumises süüdistada ei saa. Eks nätsu kleebi need, kel selline lagastamine on harjumus,» lausus Klaus.

Aktsiaseltsi Mulgi Reisid liiniosakonna juhataja Kalju Heinleht peab nätsude kleepimist ühissõidukites üheks suuremaks mureks.

«Närimiskumm visatakse maha, surutakse istme alla või jäetakse lausa istme peale, kus see katteriidesse ja hiljem sõitjate rõivastesse kinni jääb,» kõneles Heinleht.

Valuoja põhikooli direktor Matti Orav arvas, et koolis närimiskumm suurt peavalu ei tee.
«Meil on kodukorrareeglite järgi heaks tavaks, et tunnis nätsu ei närita. Vahetundides võib seda teha, kuid prügikastid on olemas ja närimiskummi maha ei visata — pigem võib vedelemas leida kommipabereid,» rääkis direktor.

Pärast kooli Viljandi Centrumi keskuse ees aega veetvad õpilased, kes oma nime ja kooli öelda ei tahtnud, arvasid, et enamik noori paneb kasutatud närimiskummi siiski prügikasti.
«Ma ei arvanudki, et need on nätsud,» ütles üks noor valgeid laike silmitsedes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles