Majandusministeerium plaanib firmadele krediidiliini

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusministeerium tahab sisse seada nelja miljardi krooni suuruse krediidiliini, mis aitaks ettevõtetel raha leida.
Majandusministeerium tahab sisse seada nelja miljardi krooni suuruse krediidiliini, mis aitaks ettevõtetel raha leida. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis välja töötatud ettepanekud Eesti majanduse elavdamiseks näevad ette, et elujõuliste ettevõtete abistamiseks pannakse kokku ligi nelja miljardi kroonine krediidiliin.


Esmaspäeval saatis majandusministeerium nelja lehekülje jagu ettepanekuid arutamiseks rahandusministeeriumile. Minister Juhan Partsi allkirjaga tekstis tõstetakse muu hulgas esile vajadust tagada elujõulistele firmadele laenuvõimalus ka siis, kui pangad krediidikraanid kinni keeravad.

«Raskused omafinantseeringu leidmisel ohustavad mitmeid kavandatud projekte ning seavad ohtu võimekuse (Euroopa Liidu tõukefondide — toim.) vahendite sihipäraseks ja õigeaegseks kasutamiseks,» hoiatab Parts kirjas.

Et kümnete miljardite kroonide suurust eurorahapotti mitte raisku lasta, pakub majandusministeerium välja neli abinõu, mis avaksid ettevõtetele kokkuvõttes 3,6—4 miljardi krooni suuruse krediidiliini. Meetmete heakskiitmise korral hakkaks neid organiseerima riiklik sihtasutus KredEx.

Pakke finantseerimiseks kavatsetakse kasutada eeskätt tõukefondide summasid ja plaani kohaselt ei tohiks riigieelarvele sellest lisasurvet tekkida. Et raha antakse ettevõtetele ja pankadele laenuks, peaks vähemalt enamik sellest raske aja möödudes alles olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles