Akadeemia koolitab harrastusteatrite juhte

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanika Juhanson on veendunud, et harrastusteatrite liikumine oma kogukonnapõhisusega pakub ideaalis erakordselt elutervet suhtlust ja inimelu mõtestatust.
Jaanika Juhanson on veendunud, et harrastusteatrite liikumine oma kogukonnapõhisusega pakub ideaalis erakordselt elutervet suhtlust ja inimelu mõtestatust. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänavu võetakse Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemias esimest korda õppureid harrastusteatri juhi erialale avatud ülikooli õppevormis.

Avaldusi ja dokumente saab esitada esmaspäevast, erialakatsed on 1. ja 2. septembril. Õppekava arendatakse koostöös Eesti harrastusteatrite liiduga.

«Eestis harrastusteatrite juhte kõrgkooli tasemel süsteemselt koolitatud pole, küll aga on kultuuriakadeemia ja tema kutseõppeasutusest eellane Viljandi kultuurikool püüdnud seda lünka jõudumööda täita,» rääkis kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonna juhataja Jaanika Juhanson.

«Varem klubitöötajatel ja näitejuhtidel ning hilisemal ajal huvijuhtidel - loovtegevuse õpetajatel on pidanud lõpetades olema vähemalt ühe ringi juhtimise pädevus ja paljud on otsustanud spetsialiseeruda draamaõppele,» ütles ta.

Juhanson rõhutas, et tegemist pole uue õppekavaga, vaid teatrikunsti õppekava ühe spetsialiseerumissuunaga näitleja ja lavastaja eriala kõrval ning päevasesse õppesse on üliõpilasi vastu võetud juba 2009. aastast. Küll on teatrikunsti õppekava esimest korda võimalik läbida avatud ülikooli vormis ning seda vaid harrastusteatrite juhi erialal.

«Kui klassikalist näitleja- ja lavastajaõpet ei kujutaks ilmselt sessioonsena ette, siis juba tegutsevatele harrastusteatrite juhtidele, kes otsivad enese ja oma teatri arengule uut sihti, võiks rohkem vabadust andev ja iseseisvat tööd nõudev avatud ülikooli õpe sobida,» leidis Juhanson. «Või siis noortele, kellel on plaanis oma tulevik teatriga siduda, kuid seda just harrastusteatri kaudu.»

«Eks see ole mõnes mõttes missioonitöö, mis on loogiliselt välja kasvanud üha tihenenud kontaktidest Eesti harrastusteatrite liiduga, paaril viimasel aastal meie professori Kalju Komissarovi eestvedamisel tehtud täiendusõppest ja Kuhjavere külateatrite festivali patronaažist,» tähendas ta.

Juhanson lisas, et ühtlasi on akadeemias soodne pinnas koostööks harrastusteatri juhile vajalikku lisapädevust pakkuvate teatrikunsti visuaaltehnoloogia ja kultuurikorralduse õppekavaga.

Harrastusteatreid on Eestis harrastusteatrite liidu andmetel kahesaja ringis ja see arv üha kasvab.

«Tuleb tunnistada, et olen ise sattunud harrastusteatrite etendustele juhuslikult, võib-olla paar korda aastas,» möönis Jaanika Juhanson. «Küll aga olen olnud aastaid harrastusteatrite alasuuna tudengiteatrite järjepidev ja kaasaelav jälgija.»

«Eks oma osa ole sel olnud ka kultuuriakadeemia üliõpilaste nüüd juba üheksandat aastat korraldatud tudengite teatripäevadel, kust olen saanud kaalukaid elamusi. Olen leidnud tudengiteatritest aeg-ajalt värskemat ja julgemat loomingulist mõttelendu kui mõnestki kutselisest kooslusest,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles