Esinduslik konverents lõppes kõhuhädaga

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirsimäe kohviku omanik ja juhataja Annika Jaansoo kinnitas, et tal on ebameeldiva intsidendi pärast väga kahju, kuid ta on veendunud, et kohvik ei teinud toitu valmistades ega serveerides viga.
Kirsimäe kohviku omanik ja juhataja Annika Jaansoo kinnitas, et tal on ebameeldiva intsidendi pärast väga kahju, kuid ta on veendunud, et kohvik ei teinud toitu valmistades ega serveerides viga. Foto: Elmo Riig / Sakala

Poolteist nädalat tagasi Viljandis peetud turismikonverents lõppes 30 osalejale kõhulahtisusega, mille võis tekitada lõunaks pakutud mulgipuder.


Konverentsi ühe korraldaja, maavalitsuse pressiesindaja Krista Valdvee sõnul hakkas neile pärast konverentsi tulema teateid, et paljudel üritusel osalenutel ilmnes õhtul tõsine terviserike. Valdveegi vaevles samal õhtul tugeva kõhuvalu ja -lahtisuse käes. Toiduametile esitatud avalduses on nimetatud 30 inimest, kes pidid samasugust piina kannatama.



Konverentsil osales 170 inimest, kes otsisid ühiselt võimalust, kuidas arendada Viljandimaa turismi kõige paremini. Teemaga sobivalt pakkus toitlustajaks palgatud Kirsimäe kohvik mulgiputru.



«Toidul mingit imelikku maitset polnud,» kinnitas Valdvee.



Eile jõudis veterinaar- ja toiduametisse Viljandi linna- ja maavalitsuse ühisavaldus, milles palutakse uurida pärimusmuusika aidas asuva Kirsimäe kohviku tegevust pudru valmistamisel ja serveerimisel.



Avaldusele on lisatud kahe kohviku töötaja seletuskiri, milles seisab, et puder oli valmistatud päev enne konverentsi ning enne serveerimist seda pesti, sest toit ilmutas riknemise märke.



Kui teateid terviseriketest hakkas saabuma juba reedel, siis otsusele, et juhtunule tuleb anda seaduslik käik, jõudsid linna- ja maavalitsus käesoleva nädala algul. Esialgu sooviti avaldusele lisada mõne osaleja tervisetõend, kuid nende hankimine osutus keeruliseks.



Neljapäeva õhtuks tuli konverentsi korraldajatele kahe kohviku töötaja seletuskiri, milles nood kinnitavad, et putru pesti.



Seletuskirjad oli töötajatelt võtnud Aili Mängli, kes lahkus selle nädala algul Kirsimäe kohviku juhataja ametist. Tema sõnul sattus ta kohvikut pidava osaühingu Moonirull omanikega konflikti juba varem, kuid lõplikult otsustas ta ametist loobuda just pärast pudruintsidendi avalikuks tulekut.



Mängli rääkis, et oli sisulise juhtimisõiguse kaotanud paar nädalat tagasi. Kui kohvikus arutati konverentsi toitlustamist, pakkus juhataja välja võimaluse osta paarisaja inimese tarbeks puder Grand Hotel Viljandilt. «Sellele olid omanikud aga väga vastu ja tahtsid toidu ise valmistada,» rääkis Mängli.



Tema arvates keedeti puder valmis kolmapäeval ning jäeti kitsukesse kööki pliidile järgmist päeva ootama.



Üks osaühingu Moonirull omanik, nüüdne kohviku juhataja Annika Jaansoo vaidles sellele väitele vastu. Ta kinnitas, et puder keedeti valmis samal hommikul ja serveeriti poolteise tunni jooksul selleks ettenähtud nõudes marmiitides. Ta möönis, et pudruks vajalikud komponendid ehk kartul ja kruubid olid valmis keedetud eelmisel päeval.



Kohviku juhataja kinnitas, et toidukäitlemiseeskirja vastu ei eksitud. Sellest, et mitu inimest kannatas konverentsi järel kõhulahtisuse käes, oli Jaansoo kuulnud, kuid ta pidas oma firmas valmistatud toidu ja terviserikete seostamist meelevaldseks.



Teisipäeval käis kohvikus veterinaar- ja toiduameti töötaja, kes tegi seal rutiinset kontrolli. Jaansoo väitel kinnitati talle, et mingeid rikkumisi toiduvalmistamisel ja selle väljapanekul söögikohas ei ole.



Veterinaar- ja toiduametist öeldi «Sakalale», et tegemist oli tavakontrolliga, mis polnud kuidagi seotud eelmisel nädalal juhtunud intsidendiga. Ameti pressiesindaja Rene Pillessoni väitel ei teadnud ameti töötajad vahejuhtumist. «Vahe tava- ja erikontrolli vahel on päris suur,» lausus ta.



Pärast avalduse saamist hakkas amet uurima, mis eelmisel neljapäeval kohvikus tegelikult juhtus. Putru enam ei ole, seega saab vaid töötajaid küsitleda ja kontrollida, kas toitlustaja täitis kõiki toiduseaduse sätteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles