Pauluse kirikus tuleb kuldleeripüha

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Homme kell 11 algab Viljandi Pauluse kirikus kuldleeripüha, kuhu on oodatud kõik 1961. aastal leeris käinud.

1961. aastal leeritati 42 inimest ja homme oodatakse neid jälle jumalateenistusele, kus nad on aukohal. Kõik leeritatud kutsutakse armulauale ning hiljem saavad põlvkonnakaaslased isekeskis möödunut meenutada.

Pauluse koguduse õpetaja Allan Praatsi sõnul on kuldleer sideme uuendamine leerikaaslaste ja kirikuga. «50 aastat tagasi koos leeris käinud inimesed saavad taas kokku, et jagada mälestusi,» lausus õpetaja.

Ta rääkis, et leeritamine oli tookord sama tähtis kui koolilõpetamine. «See on inimese elus periood, kus hakatakse ise enda eest vastutama,» selgitas Praats.

1961. aasta oli aeg, mil leeris käimine nõudis nõukogude võimu tõttu julgust ning see tugevdas leeris käijate omavahelist sidet. «Kuldleeri võib pidada ka tänujumalateenistuseks: kokkusaajad vahetavad elu jooksul saadud kogemusi, räägivad kordaminekutest ning tähistavad raskustest väljatulekut,» sõnas õpetaja.

Ta lisas, et oma osa on ka elavate hulgast lahkunud kaaslaste mälestamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles