Virmalised helkisid Viljandi kohal

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotokaamera talletas virmalised laupäeva öösel Männimäel.
Fotokaamera talletas virmalised laupäeva öösel Männimäel. Foto: Meelis Kobin

Päikeselt ilmaruumi tuhisenud laetud osakesed jäid ööl vastu laupäeva viljandlase fotokaamera ette virmaliste vaatemänguna.

Meelis Kobin ütles, et märkas virmalisi öösel ligikaudu kell 00.40 ja kell 1.20. Kui ta pildistamise lõpetas, oli neid veel aimata. Ta jälgis nähtust Männimäel.

«Emotsioon oli võimas, lausa müstiline,» lausus Kobin. «Ma ei olnud varem virmalisi päris elus näinud, ainult piltidel.»

Linna kuma virmaliste vaatlust tema kinnitusel ei seganud, pigem aitas fotograafiliselt kaasagi, sest nii jäid ka majad peale.

Tugev purse Päikeselt

Klimatoloog Ain Kallis ütles, et 3. ja 4. augustil toimus Päikesel purse, mis oli viimaste aastate tugevaim. Kahe päeva pärast jõudsid elektriliselt laetud osakesed, elektronid ja prootonid, päikesetuulega kiirusel 600 kilomeetrit sekundis Maa magnetsfääri ning põhjustasid laiaulatuslikke virmalisi.

«Maa kohal tekkinud geomagnetilise tormi intensiivsus oli G4 — sellest veelgi suurem ehk äärmuslik oleks G5,» kõneles ta. «Torm kestis umbes ööpäeva. Geofüüsikute andmeil oli viimati ligikaudu sama võimas päikesepurse 2005. aastal.»

Kallis märkis, et virmalisi põhjustanud geomagnetiline torm häiris mõnevõrra Maa kohal tiirlevate satelliitide tööd ja võis mõjutada ka maal asuvaid tehnilisi seadmeid, kuid inimestele kuuldavasti eriliselt tunda ei andnud.

Pime aeg näitab paremini

Nagu Ain Kallis sõnas, ei ole virmalised Eesti taevas väga haruldased, kuid igal aastal neid siin ei näe. Virmalised on sagedasemad Päikese suurema aktiivsuse ajal, viimastel aastatel oli see aktiivsus väga madal.

Klimatoloog nentis, et virmalised paistavad paremini välja, kui taevas on pime. «Tavaliselt saame virmalisi imetleda talvekuudel, selge ilmaga ja Päikese suurema aktiivsuse aastail ning linnast väljas, kus ei sega tänavavalgustus.»

Kallis lisas, et Tõraveres asuv Soome meteoroloogia instituudile kuuluv magnetomeeter on registreerinud virmalisi Eesti kohal ka kesksuvel päevasel ajal, kui inimesed neid näha ei suuda. Ilmselt oli tookord põhjapoolkeral tugev geomagnetiline torm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles