Paistu tähistab 777. aastapäeva

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paistu valla päevade avamine 2008. aastal.
Paistu valla päevade avamine 2008. aastal. Foto: Elmo Riig / Sakala

Sel nädalavahetusel tähistatakse Paistu esmamainimise aastapäeva. Üritused tipnevad rahvamajas peetava kultuuri- ja ajalookonverentsiga.

Pidustused saavad alguse reedel kell 20 isamaaliste tantsude õhtuga Loodi põrguorus. Esinevad Paistu valla tantsukollektiivid. «Usun, et see on nauditav vaatemäng,» ütles Paistu vallavanem Ene Saar.

Laupäeval jätkatakse sportlike mõõduvõtmistega. Teist aastat peetakse Paistu päevadel Eesti meistrivõistlusi vabamaadluse absoluutkaalus. «Et meie vallas on kaks kõva maadlejat Ragnar ja Kaupo Kaasik, on Paistu Spordiklubi algatusel see võistlus Paistu toodud,» selgitas Ene Saar.

Keskpäeval saavad soovijad rulluiske ja -suuski proovida, samuti toimub spordiväljakul lastejooks. Kell 14 peetakse Holstre—Paistu maanteejooks. «Kuigi tegemist on võistlustega, ootame lisaks sportlastele osalema kõiki, kes liikumist armastavad ja enesest hoolivad,» märkis vallavanem.
Teine päev lõpeb tantsuõhtuga Paistu rahvamajas.

Pühapäeval peetakse rahvamajas kultuuri- ja ajalookonverentsi. Kell 10 alustab põhjaliku ettekandega Paistu ajaloost ja XIX sajandil sealset kultuurielu mõjutanud isikutest Mall Ingermaa.

Paistu vallavanema Ene Saare sõnutsi on Mall Ingermaa uurinud Paistu kandi ajalugu ja tema uurimust saavad hiljem kasutada koolid ja raamatukogud lisamaterjalina siinsete inimeste ja kultuuriloo kohta. Uurimistöö sündis kohaliku omaalgatuse programmi toetatud projekti käigus, mille viis ellu Paistu pereselts koos vallaga.

Ene Saar rääkis, et sama projekti käigus on Paistu kalmistule tuntud inimeste kalmude juurde paigaldatud 22 infotahvlit. Neljapäeval paigaldatati tahvlid ka Paistu ajalooliste hoonete, kiriku ja mulgi kuju juurde. «Nendelt saavad infot nii kohalik rahvas kui paika uudistavad turistid,» selgitas vallavanem.

Konverentsil kannab Ene Saar ette kunstiakadeemia tudengi Karin Kuke magistritöö «Paistu küla — aeg, miljöö, inimene». See uurimistöö räägib Paistu hoonetest ning jagab soovitusi hoonestuseks ja planeeringuks tänapäeval.

«Samas tutvustame järgmisel aastal ehitama hakatava sotsiaalkeskuse projekti, mida vallarahvas veel näinud ei ole,» lisas Saar. Samuti esitletakse Olaf Rebase värskelt trükist tulnud raamatut «Koerte kasvandik», mis räägib Paistu kihelkonna talurahva elust XIX sajandil.


Üritus lõpeb barokkmuusika kontserdiga «Rõõm muusikast». Esineb ansambel Tallinn Baroque, mille koosseisus on ka Paistust sirgunud Liina Saari.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles