Mari kui apteek

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustikaaeg on käes.
Mustikaaeg on käes. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Maasikaaeg hakkab otsa saama ja kuigi räägitakse, et mustikaid on tänavu vähe, on need siiski Viljandi turule jõudnud.

Eestis ilmunud usaldusväärseimas taimedest rääkivas suurteoses, Ain Raali «Maailma ravimtaimede entsüklopeedias» on mustikate kohta kirjutatud järgmist: «Viljad on kõhtu kinnistavad, seedetegevust korrastavad, põletikuvastased. Viimase toime tõttu kasutatakse neid ka välispidiselt suu limaskesta põletiku korral. /.../ Näidustatud ka seedehäirete, neeru- ja kuseteedepõletiku, liigesepõletiku ja reuma korral, sest kiirendavad ainevahetust. Uuematel andmetel parandavad mustikamarjad nägemist, eriti pimedas. Neid soovitatakse ka veenilaienditest tulenevate vaevuste leevendamiseks.»

Ain Raal tõstab esile mustikalehtede võimet kahandada vere suhkrusisaldust, häirimata seejuures kõhunäärme insuliinitoomist. Nii nagu leesika- ja pohlalehed, on needki head kuseteede põletiku ja liigesevalude korral.

Ehkki vastunäidustusi pole teada, ei soovitata mustikalehti kasutada liiga palju ja pikka aega, sest siis võivad need põhjustada verevaesust ja muid tervisehädasid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles