Karulas valmib peatselt veel kaks peremaja

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilne nurgakivi panek tõi ühisele üritusele huvilised Karula kodu elanikest sotsiaalministrini välja.
Eilne nurgakivi panek tõi ühisele üritusele huvilised Karula kodu elanikest sotsiaalministrini välja. Foto: Elmo Riig

Südamesoojust, ühtehoidmist ja head peretunnet soovis sotsiaalminister Hanno Pevkur eile Saarepeedi vallas Karula kodu kahe tulevase peremaja elanikele.

Minister avaldas lootust, et ehitaja peab graafikust kinni, tagab ühtlasi kvaliteedi ning majad panevad ajahambale väga pikalt vastu. Ta lisas, et ehk võimaldab ehitaja tulevastel elanikel maju enne valmimist u­udistama ja näpuga katsuma tulla ning ka nende soove arvesse võtta.

Aktsiaseltsi Eston Ehituse töömeeste käe all hoonete seinad juba kerkivad, eile seati pidulikult paika nurgakivi. Majad valmivad järgmise aasta veebruari lõpul, töö läheb maksma üle 761 000 euro.

Nagu teatas sotsiaalministeerium, on Karula kodu kahe kümnekohalise peremaja ehitamine osa psüühilise erivajadusega inimestele mõeldud erihooldekodude reorganiseerimisprojektist, mida viib ellu aktsiaselts Hoolekandeteenused.

Sealjuures on Karula peremajad esimesed, mida selle projektiga rahastama hakati. Kokku rajab Hoolekandeteenused kogu Eestis 11 hoolekandeküla 55 kümnekohalise peremajaga, samuti valmib uusi tegelusmaju ning rekonstrueeritakse seniseid.

Projekti kogumaksumus on üle 26 miljoni euro. Seda rahastab 85 protsendi ulatuses Euroopa Regionaalarengu Fond ja ülejäänud osa annab Eesti riik.

Hoolekandeteenuste nõukogu esimees Sirlis Sõmer-Kull ütles, et kui ta eelmise sajandi viimase kümnendi algul esimest korda erihooldusvaldkonnaga kokku puutus, oli olukord kole: inimesi hoiti lausa hulga kaupa trellide taga.

«Praegu on pilt õnneks teistsugune,» rääkis ta. «Me saame erivajadusega inimestele ehitada kodud. Kui ka töötajad annavad oma parima, saavad nende hoolealused end tunda tõesti nagu oma kodus.»

Hoolekandeteenuste juhatuse esimees Maarja Mändmaa tõdes, et ühiskond ei koosne ainult kõrgel kohal töötavatest sirge seljaga inimestest, vaid on märksa kirjum ning nii tuleb mõista ka erivajadustega inimesi ja nende soove.
Mändmaa lausus nagu ministergi, et loodetavasti püsib ehitaja graafikus.

Eston Ehituse tehnikajuht Gunnar Kurm ütles, et praegu on ehitusjärk plaanist koguni ees ja soov on sama tempot ka hoida.

Karula kodu juht Mai Tuuksam lausus, et praegu on Karulas viis peremaja 70 erivajadusega inimesega. Nimekirjas on veel kuus inimest, kes elavad omaette.

Tuuksam nentis, et järgmisel aastal lisanduvad 20 kohta saavad täidetud. Sinna läheb kuus inimest praegu juba kitsaks jäänud majadest ja juurde kolib teisi Lõuna-Eesti piirkonna sügava liitpuudega hoolealuseid.

Ta lisas, et tegelikult jääb 20 kohast isegi väheks ja seega on väga hea, kui ka mujal Eestis valmivad samasugused hooned, mis aitavad majutada naaberpiirkondade erivajadustega inimesi.

Aktsiaseltsi Hoolekandeteenused infojuht Kadri Lehenurm ütles, et Hoolekandeteenused on Eesti suurim erivajadustega inimestele abi pakkuja. Praegu osutab ettevõte üle Eesti 19 erihooldekodus ja ühes eakatekodus teenust ligikaudu 2400 inimesele.

ELANIKE KIRI

Elanikud panid kirja oma soovid.

Meie soovime, et uues majas oleks palju valgust ja soojust, igaühel oma tuba, katus peaks vett, kodu kaunistaksid meie kasvatatud lilled, maja ümber oleks hea ratastooliga sõita, uued töötajad oleksid rõõmsameelsed ja kõigil oleks hea tuju.

Allikas: Mai Tuuksam

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles