Äikesetorm tegi pahandust

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmapäeva õhtul ja neljapäeva öösel möllanud äikesetorm tõi palju tööd nii päästjatele kui elektrikutele, kuid pakkus ka kauneid vaatepilte.
Kolmapäeva õhtul ja neljapäeva öösel möllanud äikesetorm tõi palju tööd nii päästjatele kui elektrikutele, kuid pakkus ka kauneid vaatepilte. Foto: Gert Kiiler

Kolmapäeva õhtul ja ööl vastu neljapäeva Viljandimaal möllanud äikesetorm paiskas teedele ja elektriliinidesse hulga puid ning tegi muudki pahandust.

Kõige suurema löögi pidid vastu võtma Tarvastu ja Suure-Jaani vald. Kolmapäeval kell 18.36 kutsuti päästjaid maha kukkunud puid eemaldama Tarvastu vallas Vilimeeste külas, kell 18.51 Mustla alevikus, kell 19.59 Suure-Jaani vallas Navesti külas, kell 20.31 Tarvastu vallas Tarvastu külas ja kell 23.37 Suure-Jaani vallas Olustveres.

Päästjatel jätkus tööd ka uue päeva algul. Kell 00.08 käisid nad Paistu vallas Pulleritsu külas eemaldamas teelt üht suurt ja kümmet peenemat puud, kell 7.20 koristasid aga Suure-Jaani vallas Mudiste külas teelt kaks murdunud puud.

«Sakala» andmetel rebis tuul Tarvastu vallas ühelt kõrvalhoonelt katuse ja paiskas selle aeda maha.

Pool tuhat klienti vooluta

Eesti Energia andmetel oli Viljandimaa äikesest tingitud elektrikatkestuste arvult Eesti esikolmikus.

Välk ja raju viisid voolu 216 alajaamast ja 1856 kliendi majapidamisest, neist 112 alajaama ja 974 klienti olid Pärnumaal, 40 alajaama ja 477 klienti Viljandimaal ning 39 alajaama ja 323 klienti Järvamaal.

Eesti Energia pressiesindaja praktikant Grete Roždestvenski teatas, et Jaotusvõrgu brigaadid on valvel ning tegutsevad.

«Kõrvaldamise aeg sõltub rikke iseloomust ja asukohast,» rääkis ta. «Näiteks ühe rikke kõrvaldamise ja taaspingestamise järel võib selguda järgmine rike, mistõttu parandamine võib osutuda planeeritust keerulisemaks. Sellest tulenevalt pikeneb ka voolu tagasiandmise aeg.»

Roždestvenski hoiatas, et kuna peagi algav augustikuu on tavapärasest äikeserohkem, tuleks tarbijatel oma elektriseadmete eest rohkem hoolt kanda. Kõige parem viis, kuidas aparaate välgutabamuse eest kaitsta, on need pistikust välja tõmmata ning ühendada lahti ka välisantennid ja kaablivõrgud.

Järv haihtus kiiresti

Välgunoolte ja tuulepuhangute kõrval ei kadunud ka võimsad vihmavalingud päris jälgi jätmata: Tartu maantee Viiratsi ristmiku ehitusel oli tugev sadu ühe suure süvendi hommikuks järveks muutnud.

Tee-ehitusfirma Tref projektijuhi Guido Lentsi sõnul ei olnud vett süvendist välja saada õnneks kuigi keeruline — piisas vana truubi avamisest.

«Mingeid uhtumisi oli ka, aga need olid väga väikesed,» lisas Lents.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles