Tubli töömees ehitab kiige päevaga

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiik
Kiik Foto: MTÜ Rahvusliku Ehituse Selts

Õigesse suvesse kuulub kiikumine. Mittetulundusühingu Rahvusliku Ehituse Selts juhatuse liige Andres Veel teeb puust ja punaselt ette, kuidas ühe päevaga ehitada õue korralik ja vastupidav kiik.


Oleme valinud valmistamiseks natukene teistsuguse kiige, kui tavaliselt on harjutud nägema: ülavõlliga kaheinimesekiige, kus ei istuta üksteise kõrval, vaid näod vastakuti.

Postid, võlli ja latid soovitame teha kuusest, sest sellel pole maltspuitu ja see peab välistingimustes vastu paremini kui mänd. Istumisalus seevastu võiks olla mõnest vaiguvabast ja hästi töödeldavast puust, näiteks kasest. Kiige ehitamisele kulub üks korralik päev.

Kiige tarvis muretse

• Kaks umbes 200millimeetrise läbimõõduga 3,2meetrist kuusepalki postideks.

• Üks umbes 200millimeetrise läbimõõduga 1,2meetrine kuusepalk võlliks.

• Kaks 60—70millimeetrise läbimõõduga 2meetrist kuuselatti.

• Üks plank mõõtmetega 200 (laius) × 50 (paksus) × 1900 (pikkus) millimeetrit istumisaluseks (näiteks kask — ei aja vaiku ja on hea töödelda).

• Kaks umbes 20millimeetrise läbimõõduga tammepulka, millega istumisalus lattide külge fikseeritakse. Pulgad võid salaja lõigata mõne korraliku harja- või rehavarre küljest.

• Kaks 25—30millimeetrise diameetriga 0,5meetrist metall-latti võlli kinnitamiseks.

• Metallmaterjal võlli vitsadeks ning võlli ja kuuselattide sidumiseks. Hea on töödelda näiteks 2 millimeetri paksust ja 50 millimeetri laiust metall-latti. Selle kiige tarvis vajad sellist materjali 2 meetrit. Loomulikult võid vitstena kasutada ka muid majapidamises leiduvaid materjale, näiteks lõigata vitsad sobiva läbimõõduga torust.

• Tööriistad: labidas, kang, lood, nöör, pliiats, puidu- ja metallisaag, puurid, elektritrell, kruvikeeraja, haamer, naelad või kruvid.

Ehitamise kaheksa järku

• Kaeva kaks 1—1,2 meetri sügavust auku teineteise keskkohast 1,2 meetri kaugusele. Kui pole võimalik nii sügavaid auke teha, peaksid postidele kindlasti panema diagonaaltoed. Kaeva augud 20 sentimeetrit suurema diameetriga kui postid, siis on pärast parem pinnast tagasi tampida.

• Tee üks mõnus lõke ja söesta postid ühest otsast 1,5 meetri ulatuses nii, et söestunud puidukihi paksus oleks 5—10 millimeetrit. See tekitab puidus keskkonna, mis ei lase tekkida mädanikseentel. Jälgi, et söestatud osa ulatuks maapinnast vähemalt 20 sentimeetrit kõrgemale. Kui oled postide materjaliks otsustanud valida männipuidu, söesta postide otsad kuni maltspuidu (ristlõikel nähtav välimine heledam osa) kadumiseni.

• Aseta söestatud postid aukudesse ja loodiga rihtides tambi tagasitäide tihedalt kinni, kasutades pinnasetäiteks vanu tellisetükke, maa- või paekive. Kivide vahele pane killustikku, kruusa või liiva.

• Kui postid on paigas, märgi joonisel toodud mõõtmete järgi ühe posti peale võlli kõrgus. Teisele postile vii kõrgusmärk loodiga. Märgi üles ka postide keskkohad ja märgista need sirgjoonega. Kui puurides seda joont järgida, võid olla kindel, et mõlema posti augud tulevad ühele sirgele ja kiige võll käib kergelt. Puurimise ajaks võid postide külgedele, aukudega samale sirgele kinnitada sirge horisontaallati, mis ulatub kummaltki poolt 0,5 meetrit üle postide. Selle järgi on mõnel abimehel kõrvalt hea vaadata, et puur ka horisontaalselt õiges asendis oleks.

• Vaba liikumise tagamiseks lõika võll 4 sentimeetrit lühemaks, kui on postide vahe, ja paigalda tihkelt võlli otstesse puidu lõhenemist takistavad metallvitsad. Ka võlli puhul pead rangelt jälgima, et augud saaksid tehtud ühele sirgele. Augud puuri 30 sentimeetri sügavused.

• Metallvarraste väljajooksmise takistamiseks tee võlli sisse augud paar millimeetrit väiksema diameetriga, kui on varras. Seevastu posti sees peab varras liikuma vabalt. Tõsta võll paika ja tao vardad läbi posti aukude võlli sisse. Et võll ei hakkaks vastu posti hõõrduma, paigalda võimaluse korral postide ja võlli vahele mõni sobiv metallseib. Kui oled kõik teinud korrektselt, käib võll täiesti vabalt ringi.

• Järgmiseks tuleb isteplangule puurida lattide augud. Selleks laota plank serviti maha ja joonisel toodud mõõtmete järgi aseta maha ka latid. Nii saad teada, millise nurga all tuleb plangu sisse augud puurida. Kui nurgamõõdikut ei ole, tee puurimiseks mõni lihtne šabloon, mille järgi oleks pärast hea puurida. Võimaluse korral kasuta puurimiseks augufreesi. Kui seda võimalust pole, pead puurima väikese puuriga tiheda augurea piki augu äärt ja sisu peitliga välja taguma. Augu servad viimistle viili või raspliga. Kiigel on mugav istuda, kui augud on tehtud 40 sentimeetri kaugusele plangu otstest. Plangu teravad servad faasi höövliga ära. Võid plangule voolida ka jalakohad.
Löö latid tihkelt aukudesse ja jäta altpoolt umbes 10 sentimeetrit välja. Kohe plangu alla puuri lati sisse 20millimeetrise läbimõõduga augud, kuhu löö plangu allalibisemist takistavad tugevast puust (tamm) punnid.

• Nüüd pane valmistatud konstruktsioon kiigevõlli alla pukkide peale õigele kõrgusele. Tee võlli sisse lattide tarvis pesad ja kinnita latid mõne naela või kruviga võlli külge. Viimistle lati otsi nii, et üle võlli ja üle latiotste oleks võimalik painutada metallriba, mis takistaks konstruktsioonil võllipesast välja libisemast. Metallriba keera üle võlli ja jäta kummaltki poolt vähemalt 30 sentimeetri ulatuses lattide peale. Lati külge kinnita metallriba vähemalt nelja korraliku kruvi või naelaga, kusjuures kaks kinnitust kummalgi pool peavad olema läbi lati võlli sisse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles