Keskerakonnal oli rohkelt mõtteid

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui Reformierakond tuli valimiste eel välja üsna selgete ja kindlate lubadustega, mis kõik olid seotud mõne konkreetse isikuga, siis Kesk­erakond esitas seitsmest peatükist ja 93 punktist koosneva programmi.

Peatükis «Kindla tulevikuga kodulinn» pööras Keskerakond palju tähelepanu kodanikuühiskonna loomisele ning tõotas kaasata elanikke senisest rohkem linna juhtimisse.

Linnaosade identiteedi ja sealsete seltside tekkele lubas partei omalt poolt tublisti kaasa aidata, ent tuleb nentida, et poolteise aastaga pole tekkinud ei elurajoonide elanike ühendusi ega linnaosade valitsusi.

Sotsiaalse turvalisuse tagamise peatükis on suuresti täidetud see osa, mis kehtis juba enne valimisi: põhikoolilapsed saavad nagu varemgi tasuta lõunat ning eakatele hüvitatakse bussisõit.

Keskerakond lubas lõpule viia Viiratsi hooldekodu ehituse ja sellega on linn hakkama saanud.

Halvem on lugu esimesse klassi minevate laste toetamisega. Keskpartei lubas neile ühekordset abi 191 eurot, tegelikult makstakse 65. Lubadus arendada tervisekeskusest esmatasandi arstiabi- ja rehabilitatsioonikeskus lõppes hoopis keskuse müügiga.

Õnnetu otsa leidsid ka partei lubadused toetada Rubiini asemele loomeinkubaatori rajamist ning arendada uue kunsti muuseumiga koostööd raekoja kõrval asuva hoone taastamiseks. Mõlemad ettevõtmised jooksid liiva.

Kõnniteid lubas Keskerakond remontida kõikjal linnas. Eks iga viljandlane ise otsusta, mida on poolteise aasta jooksul parandatud Reinu teel, Valuoja orus, Lossi tänaval, Paala teel, Valuoja puiesteel, Lääne ja Suur-Kaare tänaval, Uueveski teel ja Põhja puiesteel.

Autojuhtide rõõmuks tõotas see erakond hakata rekonstrueerima Vaksali tänavat ja Pärnu maanteed, korraldada ümber Vaksali tänava ja Riia maantee ristmiku liiklusskeemi ning ehitada Riia maanteel oleva miniringi asemele normaalse ristmiku. Ühegi nimetatud tööga pole algust tehtud.

Täidetud on lubadus anda korteriühistutele abi prügiga seonduvas. Mõni aktiivsem ühistu on saanud abiraha, soetamaks osaliselt maa alla peidetud konteinereid.

Uusi rattateid lubas Keskerakond rajada kilomeetrite kaupa, kuid valminud pole ükski. Järve äärde teha lubatud rannahoonet ei ole veel paberilgi ning Pika tänava otsast Tartu maanteeni kulgevast promenaadist on valmis paarsada meetrit rannaosa.

Hakkama on saadud Trepimäe korrastamisega ning valmis on ka staadioni olmehoone.

Valimiste eel teatas Kesk­erakond, et astub samme üle järve kulgeva köisraudtee ehitamiseks. Pärast valimisi pole sellest «XXI sajandi Viljandi paadimeheks» ristitud ettevõtmisest sõnagi kuulda olnud. Valuoja org on samas seisus kui kaks aastat tagasi, ehkki peaks Keskerakonna lubadust mööda olema väga atraktiivne puhketsoon.

Lubadused hõlmasid ka uusi parke ning linna katvat mänguväljakute võrku. Uutest parkidest pole jälgegi ning mänguväljakuid on juurde tulnud üks.

Munga, Lutsu, Pikk ja Sepa tänav pidid partei lubaduste järgi saama kahe aasta pärast uue kivikatte ning aerutajad uue treeningubaasi. Ei nimetatud tänavatel ega aerutajate baasis ole seni veel midagi tehtud.

Keskerakond andis linlastele sõna, et kino ei kao, ning seda peab nüüd firma, mis kuulub Isamaa ja Res Publica Liidu liikmele. Samuti lubas keskpartei toetada ujula ja veekeskuse ehitust.

Kokkuvõttes tõotas Keskerakond palju, kuid ellu on suudetud viia pisku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles