Reformierakond on jõudnud lubaduste täitmisega poole peale

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellel pildil on jäädvustatud hetk pärast 2009. aasta kohalike valimiste tulemuste avalikustamist. Suure Venna pubis on ühise laua taha istunud Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu poliitikud, et esimest korda arutada, milliseid valimiste eel antud lubadusi hakatakse täitma ja millised heidetakse kõrvale.
Sellel pildil on jäädvustatud hetk pärast 2009. aasta kohalike valimiste tulemuste avalikustamist. Suure Venna pubis on ühise laua taha istunud Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu poliitikud, et esimest korda arutada, milliseid valimiste eel antud lubadusi hakatakse täitma ja millised heidetakse kõrvale. Foto: Elmo Riig

Poolteist aastat tagasi lubas Reformierakond viljandlastele uut turgu, rattatunnelit ja uusi mänguväljakuid. Tõenäoliselt polegi ta mõelnud kõiki lubadusi täita: mänguväljak on nüüd valmis, aga turu ehitamisele ei mõeldagi.


Viimastest kohalikest valimistest on möödas veidi enam kui poolteist aastat ning parteide lubadustest on suur osa täitmata. «Sakala» uuris, mida on Viljandi suurim võimuerakond oma blogis tõotatust ellu viinud ja mis on tegemata.

Uut turgu vääriv linn

Linnavalitsuse liige Kalvi Märtin seisab paljudel viljandlastel võib-olla unustusehõlma vajunud netilehel viljandi2009.blogspot.com praegugi esikohal ning teatab, et Viljandi väärib uut ilusat turgu.

Märtin teatab 2009. aasta sügisel kirja pandud tekstis, et turuplats on küll korras, kuid selline turg nagu Viljandis ei tee linnale au.

Praegu valitseb seal täpselt samasugune olukord kui poolteist aastat tagasi ning eelarves turu ehitamiseks või remontimiseks raha pole. Kauplemiskoht kuulub Viljandi tarbijate ühistule (VTÜ) ning selle haldusjuhi Margus Toomla sõnul pole linnavalitsusest jõudnud VTÜ-ni mingit signaali, et linn sooviks hakata turgu uuendama. Küll aga on niisugust plaani pidanud ühistu ise.

Teed ja tänavad valmistavad muret

Kodutute loomade hooldamisega tegelev Triinu Priks ja õpetaja Toomas Rähn seadsid Reformierakonna blogis üsna ühesuguseid eesmärke. Priks tahtis teha kõnniteed kõnnitavaks ja lapsevankriga sõidetavaks ning Rähn soovis vanalinna tänavaid korrastada.

Üldise hinnangu järgi pole kõnniteed praegu paremad kui 2009. aastal. Mõnel tänaval on ehk suuremaid auke lapitud, aga teisal on neid juurde tekkinud.

Talvel koostas Viljandi volikogu linna tänavate remondi edetabeli. See seadis esikohale Pika tänava korrastamise ning üsna esimeses otsas oli ka Sepa, Munga ja Lutsu tänava remontimine. Kui raha hakati kokku arvutama, selgus, et kõigi linnas teeremondiks ettenähtud eurode eest saaks korda teha vaid pool Pika tänava mäge.

Lauluväljak ootab järjekorras

Festivali korraldaja ja muusikaklubi pidaja Juhan Nöps keskendus blogis Viljandi lauluväljakule. Muusikaürituste korraldajana nägi ta juba toona, et üha vähem muusikuid soovib seal esineda, ehkki asukoht on suurepärane.

Kui kõik läheb õnneks ning ei tule hinnatõusu, mis halvas kultuurimaja uuendamise, peaks lauluväljak enne u­usi valimisi valmis saama. Viljandi peab selleks leidma vajaliku oma panuse — 1 150 000 eurot on linna toetusrahana ootamas.

Lasteaiad said ehitusraha

Lasteaia Krõll juhataja Margit Karu teatas blogis, et suund peaks olema seatud lasteaedade renoveerimisele. Karu meenutas, et enne valimisi anti suuri summasid koolide remontimiseks ja nüüd peaks järjekord olema lasteaedade käes.

Karu seatud eesmärki on linna uus juhtkond täitma asunud. Midrimaa lasteaia remont käib, Kaare kooli hoonesse rajatakse lastele uusi ruume, Mängupesa lasteaed sai sõimerühmaks sobiva toa ning praegu tehakse uut mänguväljakut.

Kokkuvõttes võib pidada Margit Karu kirjutatut Reformierakonna üheks paremini täidetud lubaduseks.

Mänguväljak tuli

Riigikogu liige Peep Aru on blogis esindatud kahte moodi. Ühes tehtud intervjuus tõotas ta, et Viljandist saab Eesti parim kodulinn, ning teises postituses lubas järve rannas vanal karussellil istudes, et linna ehitatakse uusi mänguväljakuid.

Rannas on sellest suvest uus mänguväljak ning kui kuulata ja vaadata rahulolevaid lapsi ja lapsevanemaid, võib seda pidada linna selle sajandi edukaimaks rahakulutamiseks. Niisugusest väljakust tunti Viljandis suurt puudust.

Järgmisena võttis linn käsile lasteaedade juurde mänguväljakute ehitamise. Seegi on kõigiti kiiduväärt ettevõtmine, kuid kahjuks ei lubata sealsetele platsidele lapsi õhtuti mängima. Nii Männimäel, Paalalinnas kui Kantrekülas, kus lasteaiad asuvad keset elurajoone, on nende väravad õhtuti suletud ja lapsed saavad atraktsioone, suu vesine, üksnes aia tagant vaadata.

Rand areneb

Enne valimisi tekitas blogivaatajates küllap suurimat elevust Tauno Tuula lubadus teha Viljandi järvest linna visiitkaart. Kirjutises polnud iseenesest midagi erilist, küll aga köitis pilku selle juurde pandud pilt, mis kujutas pigem mõnd Kariibi mere kuurorti kui toonast Viljandi randa.

Poolteist aastat hiljem meenutab Viljandi rand endiselt pigem Viljandi randa kui Kariibi mere kuurorti, kuid kaunimaks on see muutunud igal juhul. Ehitatud on promenaad ning lammutatud korvpalliplatsi juures olnud vana elling ja tribüün. Elu on juurde toonud ka mänguväljak.

Linnajuhtide kinnitust mööda on tööd pooleli: väidetavasti püüavad nad igal aastal leida eelarvest eurosid, et järveäärt veelgi kaunimaks teha.

Linnavalitsus kaotas ja ettevõtjad lõid töökohti

Riigikogu liige Tõnu Juul kirjutas valimiste eel blogis: «Meil on vajadus ja võimalus luua uusi töökohti!» 2009. aasta lõpul oli vajadus nende järele tõepoolest erakordselt suur, sest töötute arv küündis Viljandimaal peaaegu 2500ni.

Paraku jäi toona arusaamatuks, milline võimalus on linnal töökohti luua, ning selgust pole toonud ka vahepealsed aastad. Ehkki kohalikud valimised langesid aega, mil majanduses valitses sügavaim kriis ja inimesi koondati nädalas lausa sadade kaupa, oli maksumaksjaid Viljandis ikka rohkem kui praegu.

Kui buumiajal käis Viljandis tööl üle 9100 inimese ning kohalike valimiste ajal veidi üle 8000, siis tänavu mais oli maksumaksjaid 7659. Kõige väiksem oli see arv jaanuaris, mil tööl käivad ja ametlikku palka saavaid viljandlasi oli 7322.

Koondamistesse on oma panuse andnud ka linn. Kohe pärast valimisi vähendas ta peaaegu kõigi oma palgal olevate inimeste töötasu. Veidi hiljem koondati enamik kultuurimaja töötajaid ning koondamisi on olnud teisigi.

Tunnelis veel valgust ei paista

Praegune linnapea Loit Kivistik kirjutas poolteist aastat tagasi blogis kui ettevõtja ja Viljandi rattaklubi juht rattateedest. «Ühendame Valuoja oru ja Paala järve terviserajad tunneliga!» kuulutab ta seal veel nüüdki.

Tunneli rajamise plaani võttis üles juba eelmine linnapea ja praegune on seda teemat jätkanud, kuid vahepeal projekti kirjutamise järgus olnud kava on nüüd pandud sahtlisse ootama.

See kaunis unistus rahanappuse tõttu lähitulevikus teoks ei saa. Viljandi küll küsis euroabiprogrammidest raha, kuid seda ei antud. Linna enda rahakott on paraku nii tühi, et uhke tunneli rajamist välja ei kannata.

Lahtisest uksest sisse ei saadud

Kultuurimaja direktori Tiit Kalmeti poolteise aasta tagune postitus puudutas kultuurimaja uueks ehitamise teemat. Toona tundus see lahtisest uksest sisse murdmisena, sest kõik näis olevat kindel juba enne valimisi. Euroraha oli olemas ja projekti koostamine käsil ning linnajuhid kinnitasid nagu ühest suust, et kultuurimaja tuleb endisest vägevam.

Nii võiski Kalmet kirjutada: «Luban, et viljandlane saab järgmise aasta (2010 — toimetus) lõpuks täiesti uuenenud kultuurimaja.»

Tegelikult otsustas linnavalitsus alles kuu aega tagasi, et ehitus ikkagi algab. Otsus sündis suure valu ja vaevaga ning 2010. aasta alguse suurejoonelistest keldrisaalide ja muu säärase ideedest jäi rahanappuse tõttu järele üsna vähe.

Nüüd on ehitus siiski alanud ja loodetavasti saab kultuurimaja valmis järgmise aasta algul.

Arkaadia aed ei idane ega mädane

Ettevõtja Tiit Mädamürk keskendus blogis Arkaadia aiale. Temale kuulub seal tegutsev lokaal Zak-Zak ning huvi aia arendamise vastu on täiesti mõistetav.

Paraku pole ettevõtja soov ja linnajuhtide jutud Arkaadia aeda mingis mõttes paremaks muutnud. Aja jooksul on sealt maha kruvitud ohtlikuks tunnistatud ronimiskaared ning lammutatud vanalinnapoolsest otsast vana kino.

Linnavaade on nüüd parem, aga arengut pole olnud.

Ometi peab tunnistama, et inimesi liigub sel suvel aias rohkem kui mullu ning promenaadi suudavad üles leida ka turistid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles