«Rock Ramp» muutub iga aastaga mitmekesisemaks

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks tänavuse «Rock Rambi» peaesinejaid on Lenna, kes tuleb lavale reede õhtul.
Üks tänavuse «Rock Rambi» peaesinejaid on Lenna, kes tuleb lavale reede õhtul. Foto: Peeter Langovits («Postimees»)

Järgmisest neljapäevast laupäevani Viljandis peetav traditsiooniline festival «Rock Ramp» on võrreldes mullusega sisult taas veidikene kasvanud: bände on rohkem ja stiilivalik kirevam.

Kahel päeval ja kolmel ööl jõuab lossimägede kahel laval ning ööklubides Rubiin ja Tehas publiku ette 34 artisti, kelle stiil ulatub doom-metal’ist räpi ja reggae’ni.

Festivalidel läheb hästi

«Rock Rambi» peakorraldaja Juhan Nöpsi sõnul paistab poolteist nädalat enne algust kõik sujuvat: piletite eelmüük läheb vilkamalt kui mullu ja ilmaprognoosid lubavad 25kraadist sooja.

«Tänavu tegime festivalile varasemast palju aktiivsemalt reklaami Facebookis ning see on end väga hästi õigustanud. «Rock Ramp» tutvustab seal ennast kasutajate kaudu ise edasi,» rääkis Nöps.

Edukalt on läbi saanud juba kaks Eesti rokifestivali, taastulnud «Rabarock» ja kümne tegutsemisaasta suurimat publikuarvu näidanud «Hard rock laager». Nöps arvab, et publikut jagub ka tema üritusele.

«Meil on aastate jooksul välja kujunenud arvestatav fännibaas. Paistab, et publik on masust üle saanud ja tahab festivalidel käia,» rääkis Nöps.

«Rock Rambi» tugevuseks peab ta seda, et tegu on Eesti suurima rokifestivaliga, kus esinevad ainult kodumaised bändid.

Tänavustest esinejatest rääkides tõstab Juhan Nöps esile eelkõige seda, et muusikaline spekter on veelgi laienenud. Ehkki põhirõhk on igasugusel rokil, astub tänavu üles ka mõni muude stiilide poole kalduv bänd. Räppi esindab

A-Rühm, reggae’d Bombillaz ja electro’t ööklubis esinev Shirubi Ikazuchi.

Mullu oli reedene päev «Rock Rambil» karmima muusika päralt ning kuulda sai palju trash’i ja death’i, aga tänavu tuli korraldajail teha kavas mõni muudatus, sest kaks bändi ütles esinemisest ära. Kui Sorts teatas juba märtsis, et ei tule, siis legendaarne Shower taganes lubadusest paar nädalat tagasi. Mõlemal oli raske selleks ajaks kooseisu kokku saada. See on Nöpsi korraldatud «Rock Rambi» ajaloos esimene kord, kui mõni soovitud esineja pole saanud kohale tulla.

Lühikese ajaga leidsid korraldajad Showerit asendama hoopis reggae-bändi Bombillaz.

Iseloomustades lossimägede kahe päeva kontsertide kava, nendib Nöps, et muusikat peaks olema tõesti igale maitsele. «Peaesinejatena võiks nimetada Lennat, kelle etteastet ma ise väga ootan, aga loomulikult ka Kosmikuid, Winny Puhhi, Tharapitat ja indie poole pealt Popidioti,» loetles ta.

«Võib-olla varasemast vähem on tänavu punki — ükski pungiveteran ju ei esine —, aga Giuseppe Perverdi Big Band peaks minu teada pakkuma päris põnevat show’d,» lisas Nöps.

Tegelikult esineb «Rock Rambil» erandina ka üks välismaine ansambel, kuid et soome grupi Gina trummar on endine viljandlane Toomas Laumets, õigustab erand end Nöpsi arvates igati. «Gina käis mõne aasta eest Viljandis esinemas ja võeti väga hästi vastu,» täpsustas korraldaja.

Juba traditsiooniliselt avab festivali vabaõhukontserdid maakonna tänavune parim noortebänd, folkrokki viljelev Raudraev.

Kahte sorti ööklubid

Kuigi «Rock Rambi» põhiraskus lasub lossimägede kahel laval, ei puudu festivalilt muidugi ka ööklubid. Üks neist asub Rubiinis ja teine Tehases. Juhan Nöpsi jutu järgi on ööklubide muusikaline sisu jagatud seekord niimoodi, et Rubiinis on akustilised ja vaiksemad kavad, kuna Tehases kuuleb rajumat muusikat.

Tegelikult antaksegi avalöök Tehases: juba neljapäeva õhtul tuleb seal lavale võistluse «Valga noor rock 2010» võitja R.U.D.E. Samal õhtul astuvad seal üles ka ZLO, Junk Riot ja veel paar bändi. Teistel õhtutel esinevad Tehases Talbot, Uwe Boll, Shirubi Ikazuchi ja Forgotten Sunrise.

Rubiinis saab nautida Öösorri, Arles Kanguse ja Argo Valsi esinemist. Ööklubidesse saamiseks peab ostma eraldi pääsme, mis on festivalipileti omanikele odavam. Nöps nimetab põhjuseks seda, et kõiki külastajaid ei mahutaks Rubiin ja Tehas ära.

Ühtlasi mainib ta, et väljunute pilet kaotab kehtivuse. Selle meetmega loodavad korraldajad tagada, et inimesed ei lähe klubist linna peale seiklema.

«Rock Rambi» külalised saavad ka tänavu ööbida Valuoja kooli hoovis tasulises valvega telklas. «Meie õnneks ei ole seal ehitamine veel alanud, kuid järgmisel aastal peame arvatavasti leidma uue telkimispaiga,» tõdes Juhan Nöps.

Nagu varasematelgi aastatel, lubatakse «Rock Rambile» alla kümneaastaseid ja üle kuuekümneseid tasuta. Nöpsi sõnul on vanema generatsiooni huvi rokifestivali vastu märgatav: on ju sellesse ikka jõudnud põlvkond, kelle noorus möödus 1960. aastatel.  

Korraldajad loodavad tänavusel festivalil näha ligikaudu 3500 külastajat. Sama palju oli neid «Rock Rambil» ka mullu.

FESTIVAL
«Rock Ramp» leiab aset 21.—23. juulini Viljandi lossimägede kahel laval ning ööklubides Tehas ja Rubiin.
• Publiku ette astub 34 kodumaist artisti, nende hulgas Lenna, Kosmikud, Popidiot, Pilvikud, Zorg, Onu Bella, Tanel Padar & the Sun, A-Rühm, Taak, Nikns Suns, Dramamama, Nihilistikrypt, ZLO ja Winny Puhh.
• Kontserdid algavad lossimägedes reedel kell 15 ja laupäeval kell 14 ning lõpevad mõlemal päeval kell üks
öösel.
Allikas: «Sakala»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles