Akadeemia kolib uue eriala aastaks mujale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue kava järgi õppijatest koolitatakse võimekad tootearendusspetsialistid.
Uue kava järgi õppijatest koolitatakse võimekad tootearendusspetsialistid. Foto: Mariana Hint

Täna on infotehnoloogiahuvilistel magistrikandidaatidel viimane päev esitada avaldus Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia uuele erialale õppima minekuks. Kus nad tööle hakkavad, pole esialgu selge.

Rahvusvahelise IT-toote- ja äriarenduse õppekava seob programmijuht Kristjan Mändmaa sõnul tervikuks kolm valdkonda, mida on seni õpetatud üksteisest lahus: IT, disaini ja majanduse.

«Selle tulemusena peaksid tekkima võimekad tootearendusspetsialistid, kellest on Eestis praegu kibe puudus,» lausus ta.

Mändmaa nimetas õppekava kultuuriakadeemiasse toomise põhjustena kooli juhtkonna edumeelsust ning selle aastatepikkust kogemust kultuuri ja ettevõtluse edukas ristamises.

«Väike kool on paindlik,» lisas ta. «Siin mõeldakse disainerlikult ja püütakse senise olukorra säilitamise asemel asju paremaks muuta.»

Õppurid ja õppejõud on mujalt

Kristjan Mändmaa nentis, et esimesel õppeaastal töötatakse tõenäoliselt hoopis Tallinnas või Tartus.

«Liiga palju huvilisi ja õppejõude on mujalt pärit,» selgitas ta. «Algul on segadust niigi palju ning siis jäävad vähemalt ära transpordi- ja majutusprobleemid.»
Mändmaa põhjendas eriala esimeseks õppeaastaks Viljandist äraviimist ka sellega, et siin poleks oodatavat 15 kohta täis saanud. Ta lausus, et kui aastaga Tallinnas või Tartus üritusi ja töötubasid korraldada, kogub õppekava tuntust ja  hiljem tullakse hea meelega Viljandisse.

Mändmaa kinnitust mööda on akadeemial siiski kindel nõu eriala edaspidi Viljandisse jätta.

«Suhtlesin ka kohalike IT-firmadega,» rääkis ta. «Kõik on olnud väga positiivsed, patsutavad õlale ja soovivad edu, aga ei ole päriselt valmis panustama. Arvan, et koostöö kohalike ettevõtjatega tahab veel harjumist ja harjutamist.»

Töötajaid tuuakse kas või hotelli

Viljandi suuremad tarkvaraarendusfirmad on akadeemia uut eriala oodanud pikisilmi, sest IT-sektoris on tööjõudu väga napilt. Näiteks postipakiautomaate tootev Cleveron üürib kahele mujalt pärit inimesele hotellituba, et nood oleksid üldse nõus Viljandis töötama.

Ettevõtjad lootsid, et kui IT-spetsialistid akadeemias õppima hakkavad, teevad nad siin praktikat ja mõni neist jääb ehk lõpuks töölegi.

«Sakalalt» õppekava kolimisest kuuldes said nad väga ebameeldiva üllatuse osaliseks.
«Sellest ei ole mingit tolku, kui nad Tallinnas õpetama hakkavad,» nentis e-raamatute tarkvara tootva osaühingu Sixty Four juhatuse liige Algimantas Akmenskis. «Sama hästi võiksime töötajaid Riiast sisse tuua.»

Akmenskisele jäi arusaamatuks ka põhjendus, et nii tudengid kui õppejõud on mujalt pärit.

«Niipalju kui ma tean, ei olnud see algusest peale mõeldud päevase õppena, vaid reedel algava ja pühapäeval lõppeva intensiivõppena, et töötavad inimesed saaksid kohale tulla,» sõnas ta.

IT-spetsialistide nappus on Viljandis nii suur, et Cleveroni juhtide peas on juba mõnda aega mõlkunud mõte firma Tallinna kolida. Praegugi on peaaegu pooled 24 töötajast ametis seal ja juurde võetakse inimesi eeskätt just pealinnas.

«Aga niipalju kui võimalik, hoiame Viljandist kinni,» lubas Cleveroni juhataja Arno Kütt.
Kus akadeemia uue eriala õppetöö aset leidma hakkab, selgub alles juuli lõpuks, mil saavad läbi sisseastumiskatsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles