Tippadvokaadil lasub pistise andmise kahtlus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Kaasik ütles, et tegi Toomas Õispuule laenu andes rumala vea.
Viktor Kaasik ütles, et tegi Toomas Õispuule laenu andes rumala vea. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Tuntud advokaati Viktor Kaasikut kahtlustatakse pistise andmises ametist lahkunud Tallinna linnaplaneerimise ameti juhatajale Toomas Õispuule, kirjutab «Postimees».

«Jah, mulle esitati kahtlustus ja selles osas on sõlmitud ka kokkulepe,» lausus Kaasik.
Ajalehe tõdemust mööda tähendab kokkuleppemenetlus seda, et kahtlustatav tunnistab end süüdi. «Ma tegin ühe väga rumala vea. See seisnes selles, et andsin härra Õispuule laenu, mille ta mulle tagastas,» ütles Kaasik.

Prokuröriga sõlmitud kokkuleppe sisu ei tahtnud Kaasik avalikustada enne selle jõustumist. «Olen esitanud avalduse advokatuurist lahkumiseks,» märkis ta.
Kaasiku sõnul ei oleks ta tohtinud Õispuule laenu anda ning too poleks tohtinud seda vastu võtta ajal, mil Õispuule alluvas ametis menetleti planeeringuid, teiste seas hipodroomi ala oma.

Kaasik esindas Tallinnas Paldiski maantee ääres asuva hipodroomi ala detailplaneeringu menetluses osaühingut Alfa Property, mis kavatseb rajada hipodroomi asemele elu- ja ärirajooni.

Alfa Property juhataja Jaan Manitski teatas, et ka tema on andnud kaitsepolitseile selgitusi seoses Viktor Kaasiku ja Toomas Õispuu pistisekahtlustusega Tallinna hipodroomi detailplaneeringu menetluses.

«Kinnitan, et Alfa Property, tema osanikud ja juhtorganite liikmed on käitunud seaduskuulekalt ega ole mingeid kuritegusid toime pannud. Juhul kui Viktor Kaasik ja Toomas Õispuu on nimetatud kuriteo toime pannud, on see igati taunitav,» ütles Manitski.

Kaitsepolitsei pidas esmaspäeval kinni Tallinna linnaplaneerimise ameti juhataja Toomas Õispuu, keda kahtlustatakse pistise võtmises detailplaneeringu menetlemise korraldamise eest.

«Kahtlustuse kohaselt sai Õispuu pistisena 10 000 eurot. Kahtlustus pistise andmises on esitatud ühele isikule. Kriminaalmenetluse käigus on tehtud mitu läbiotsimist,» teatas Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja, lisades, et rohkem ei pea prokuratuur praegu võimalikuks uurimist kommenteerida.

Kriminaalasja menetleb kaitsepolitseiamet, uurimist juhib Põhja ringkonnaprokuratuur.
Prokuratuur ei pidanud vajalikuks taotleda Õispuu vahistamist ning praeguseks on mees vabaduses. Kolmapäeva pärastlõunal kinnitas Õispuu, et lahkub ametist.

Viktor Kaasiku lahkumist advokatuurist arutab selle juhatus järgmisel korralisel istungil juuli lõpul. Kaasik on advokatuuri ees seisnud varemgi.

2002. aasta sügisel kirjutas «Eesti Ekspress», et Kaasik vormistas krundi Jõelähtme vallas oma nimele, kui tema firma esindas maavaidluses kohtus vineerivabrikant Lutheri pärijaid. Pärast asjast teadasaamist tegi Kaasiku eks­kliente esindav Yens Marsen Luther advokatuuri aukohtusse avalduse.

Aukohus algatas 2003. aasta 5. märtsil menetluse, ent leidis 2006. aasta 16. augustil, et Kaasikule saab ette heita vaid seda, et ta ei järginud kliendi informeerimiskohustust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles