Vaidlus bussis tegi meele mõruks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asjatundjate hinnangul ei pea sügisel kooliteed alustav laps Viljandi linnaliinibussides veel sõidupiletit ostma. Pildil olev poiss ei ole juhtumiga seotud, kuigi ka tema on 7aastane ja läheb varsti esimesse klassi.
Asjatundjate hinnangul ei pea sügisel kooliteed alustav laps Viljandi linnaliinibussides veel sõidupiletit ostma. Pildil olev poiss ei ole juhtumiga seotud, kuigi ka tema on 7aastane ja läheb varsti esimesse klassi. Foto: Aivar Aotäht

Hiljuti Viljandis külas käinud naine oli ebameeldivalt üllatunud, kui linnaliinibussi juht ei lubanud tema seitsmeaastasel pojal eelkooliealise kombel tasuta sõita. Ametnike hinnangul oli tegu bussijuhi liigse agarusega.

«Sakala» poole pöördus tänavu sügisel kooli mineva põnni vanaema Olesja Roosmaa, kes muretses ka teiste laste sõiduvõimaluse pärast.

Ta kirjeldas 24. juunil bussis number 10 juhtunut. «Minu tütar ja lapselaps sõitsid Männimäelt bussijaama. See oli enne kella ühte, sest nad soovisid jõuda Tallinna bussi peale,» jutustas vanaema. «Bussi sisenedes ostis mu tütar juhi käest pileti. Juht soovis teada, kui vana on temaga kaasas olev poiss, ja kui kuulis, et seitsmeaastane, käskis ka talle pileti osta.»

Ema püüdis juhile selgitada, et laps ei käi veel koolis. Ka bussi seinale riputatud kiri andis teada, et ühistranspordiseaduse järgi ei pea eelkooliealisele lapsele piletit ostma. Bussijuht aga teatas, et see soodustus seitsmeaastastele enam ei kehti.

«Kas on seadus, mis näitab, et seitsmeaastane laps, kui ta ei käi veel koolis, ei olegi enam eelkooliealine?» oli vanaema nõutu. «Tütar soovis selles selgust saada ning helistas infotelefoni numbril, mis seisis bussi seinal. Sealt ei osatud talle midagi tarka vastata ning arvati, et bussijuht käitus õigesti.»

Olesja Roosmaa lisas, et asi ei ole mitte rahas, vaid põhimõttes.

«Näiteks Tallinnas, kus mu tütar elab, saab lapselaps sõita veel ilma piletita,» nentis ta. «Ma ei ole norija, kuid minu tütar sai selle juhtumi tõttu negatiivsed emotsioonid terveks päevaks.»

Kes on eelkooliealine?

Viljandi maavalitsuse ühistranspordi järelevalve spetsialist Arno Luik ei nimetanud bussijuhi käitumist valeks. Ta selgitas, et kuigi ühistranspordiseaduses on kirjas, et riigisisesel liinil on vedaja kohustatud eelkooliealisi lapsi sõidutama tasuta, arvatakse seitsmeaastane juba kooliealiseks.

«Kord on nii, et seitsmendast eluaastast peab lapsel olema pilet, sõidab ta siis õpilasele mõeldud pileti või talongiga,» selgitas Arno Luik. «On ka selliseid variante, et laps ei ole seitsmeaastaselt kooli läinud. Siis on mõni lasteaed kirjutanud tõendi, et laps seal käib, ja sellisel juhul ei ole ka temal piletit vaja.»

Arno Luik möönis, et olukord on segane: suvekuudel on ju paljud seitsmeaastased jütsid juba lasteaia lõpetanud, kuid kooli lähevad nad alles septembris.

«Ausalt öeldes ei ole mina sellest asjast numbrit teinud. Sõidukeid kontrollides ma neid lapsi maha tõstnud või trahvinud ei ole,» lausus järelevalve spetsialist.

Peaks saama tasuta

Viljandi maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna peaspetsialist Rein Schihalejev oli seevastu seisukohal, et kui seaduses on mõiste «eelkooliealine laps», laieneb soodustus kõigile, kes pole veel kooliteed alustanud.

«Kui on kirjas selline staatus, siis ei puutu vanus asjasse. Vastasel juhul oleks ju kirjutatud, et kuueaastased saavad tasuta sõita ja seitsmeaastased enam mitte,» nentis ta. «Kooliaasta algab 1. septembril ja selle ajani peaksid kõik need lapsed, kes esimesse klassi astuvad, tasuta sõita saama. Ka siis, kui laps läheb kooli kaheksa-aastaselt, peaks talle esimese koolipäevani see soodustus kehtima.»

Viljandis bussisõitjaid teenindava aktsiaseltsi MTG siinse osakonna juhataja Tõnu Naar on arvamusel, et sügisel kooliteed alustavad lapsed peaksid suve jooksul siiski tasuta sõita saama.

Naari sõnul oli kõnealune linnaliinibussi juht ilmselt liiga püüdlik. Juhid peavad jälgima, et inimesed bussis piletita ei sõidaks, aga otsest sõitjate kontrollimise kohustust neil ei ole.

«Kui sellised probleemid tekivad, tuleb meiega otse ühendust võtta. Siis saame konkreetsed juhtumid kohapeal lahendada,» ütles ta.

SEADUS

Riigisisesel liinil (kaasa arvatud kommertsliin) on vedaja kohustatud tasuta vedama:
• eelkooliealisi lapsi
• puudega lapsi, sügava puudega 16aastasi ja vanemaid isikuid ning sügava või raske nägemispuudega isiku saatjat või nägemispuudega isikut saatvat juhtkoera.
Allikas: ühistranspordiseadus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles