Volikogu tõstis sadade Viljandi töötajate palka

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui 2010. aastal võttis volikogu sadadelt linnapalgal olevatelt töötajatelt 12—15 protsenti palgast maha, siis nüüd paneb volikogu vähendatud palgale seitse protsenti otsa tagasi.
Kui 2010. aastal võttis volikogu sadadelt linnapalgal olevatelt töötajatelt 12—15 protsenti palgast maha, siis nüüd paneb volikogu vähendatud palgale seitse protsenti otsa tagasi. Foto: Aivar Aotäht (montaaž)

Sajad Viljandi linna teenistuses olevad inimesed saavad septembris keskmiselt seitse protsenti palgalisa, sest volikogu otsustas kolmapäeval tõsta sadade linnaeelarvest palka saavate inimeste töötasu.

Siiski ei jõua palk samale tasemele, kus see oli enne kriisi. Eelmise aasta algul vähendas volikogu raekojas töötavate ametnike palka keskmiselt 15 protsenti ning lasteaiatöötajate, huvikoolide õpetajate, treenerite ja teiste linnaeelarvest palka saavate inimeste tasu keskmiselt 12 protsenti. Nüüd kergitatakse palku keskmiselt seitse protsenti.

Täielikult taastatakse kriisieelne töötasu vaid nendel töötajatel, kelle palk oli 2009. aastal alla 447 euro. Neil vähendati tookord töötasu viis protsenti ja nüüd lisatakse ära võetud osa neile tagasi.

Linnapea Loit Kivistiku ütlemist mööda võivad tegelikust palgatõusust rääkida vaid Viljandi lasteaedade õpetaja abid, keda on mõnikümmend. Praegu 327 euro suurust kuupalka teenivad naised kaotasid mullu töötasust viis protsenti, nüüd aga kerkib nende palk ligi 16 protsenti ehk 380 euroni.

Kivistiku jutu järgi pöördusid hiljuti tema poole Viljandi lasteaedade juhatajad, kes muretsesid väga just õpetaja abide toimetuleku pärast. Volikokku kuuluva Krõlli lasteaia juhataja Margit Karu sõnul on selle ameti pidajate koormus järjest kasvanud, kuid palka pole lisatud.

«Kui varem oli õpetaja abi sisuliselt söögitädi ja koristaja, siis nüüd veedab ta terve päeva lastega koos ning tööülesandeid on tublisti juurde tulnud,» selgitas Karu.

Septembrist kavandatav palkade kergitamine tähendab, et linnajuhid peavad leidma 125 000 eurot lisaraha. Loit Kivistiku sõnul tuleb see peamiselt võidust, mille linn saavutas läbirääkimistel Riigi Kinnisvara aktsiaseltsiga. Nimelt vähenesid maagümnaasiumi ja Jakobsoni kooli hoone kasutamise intressimaksed. «Sellega võitsime üle 100 000 euro,» rõõmustas linnapea.

Kui paljusid inimesi palgatõus septembris otseselt puudutab, seda linna raamatupidaja öelda ei osanud. Linnavalitsuse palgal on üle 900 inimese, kuid nende seas on palju üldhariduskoolide õpetajaid, kelle palgaraha tuleb otse riigilt. Nemad läinud aastal kärbet üle elama ei pidanud ning ka nende töötasu ei kerki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles