Viljandimaa meeste oda lendab kaugele

Sigrid Koorep
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viljandimaa võimsamad mehed on 800grammist oda lennutanud nii kaugele, et nende nimesid leidub Eesti kõigi aegade absoluutse edetabeli eesotsas omajagu.

Risto Mätas troonib seal 2006. aastal visatud 80.53ga kaheksandal ja Marko Jänes 78.50ga kaheteistkümnendal kohal. 2005. aastal lennutas Kristo Galeta oda 78.05 meetri kaugusele ja paikneb selle tulemusega kohe Jänese järel ning 2009. aastal tõusis Ahti Peder 74.56ga edetabelis kahekümne esimeseks.

Tartu lähedal elav Viljandi kergejõustikuklubi Sakala odaviskaja Ahti Peder on talvega treeningutes endale tugeva põhja ladunud ja ütles, et nüüd sõltub kõik sellest, kuidas õnnestub tehtud töö tehnikasse sobitada.

Odaviskaja sõnul on tema hooaeg alles alanud ning häid tulemusi ootab ta tänaselt Kuldliiga etapilt ja kuu aja pärast peetavatelt Eesti meistrivõistlustelt.

«Kuldliiga kohta ma midagi öelda ei julge, aga tahaksin ikka visata rohkem kui Viljandimaa meistrivõistlustel,» ütles Peder 21. juuni tulemuse 74.40 kohta.

Oma suurimateks konkurentideks Eestis pidas tänavune Viljandimaa odameister üle 80 meetri visanud mehi Risto Mätast ja Mihkel Kukke ning nentis, et võib neile vastu saada küll, kui kõik ideaalselt välja tuleb.

Teisalt tõdes kergejõustiklane, et pikki viskeid ta tänavu veel teinud ei ole. «Ma pole seda tüüpi, kes viskab treeningul väga kaugele,» põhjendas Peder ja lisas, et temalt võib tulemusi oodata konkurentsi olukorras. «Võistlus on midagi muud kui argitreening ja tippsportlane peab suutma endast võistlustel parima anda, muidu ei vasta ta psüühika sportlase omale.»

Küünarnukivigastusest paranev Marko Jänes ütles, et peab oda viskama ettevaatlikult. «Kevadel sain esimesed võistlused ära teha ja siis tuli end uuesti koguda,» rääkis mees. Ta tõdes, et mullu tehtud operatsioon pärssis hooajaks ettevalmistust ja käsi annab vahetevahel seniajani tunda.

Küünarnukihädad on Marko Jänese jutu järgi odameeste puhul tavalised ja need tekivad tehnilistest vigadest. «Jõuõlg on visates tugev,» lausus ta.

Vigastusest hoolimata on kergejõustiklane endale Eesti meistrivõistlusteks kõrged sihid seadnud. «Mõistlik tulemus oleks sel suvel 80 meetrit,» sõnas Jänes. Ta ütles, et see vise on tal sees, kuid väitis end rahule jäävat ka isikliku rekordiga, mis küündiks üle 78.50.

Kristo Galeta odavõistlused lõpetas õlaoperatsioon ja mees vahetas ala kuulitõuke vastu.
Galeta tegi odatreeningut veel möödunud talvel.

«Taastusin operatsioonist küll suhteliselt hästi, aga visata oli valus,» rääkis atleet. Veebruarist läks ta üle kuulitõukele ning odaviskajate ridades teda ei enam näe.

Alavahetus Sakala klubi mehe edu pidurdavat ei paista, sest juba käesoleval välihooajal on ta jõudnud Eestis kuulitõukes 17.55ga kolmandale kohale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles