Ilm tegi hansapäevad heaks

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hansapäevad algasid reede õhtul rongkäiguga, mis suundus Raekoja platsilt Viljandi järve äärde.
Hansapäevad algasid reede õhtul rongkäiguga, mis suundus Raekoja platsilt Viljandi järve äärde. Foto: Elmo Riig / Sakala

Üleeile lõppenud kahekümnendad Viljandi hansapäevad möödusid asjaosaliste sõnul suurepäraselt. Hansalaat paistis silma mitmekülgse valikuga ning päike saatis arvukaid külalisi algusest lõpuni.

Peakorraldaja Tiit Kalmet rääkis, et kuna kokkuvõtete tegemine alles käib, on lõplikke järeldusi teha veel vara, kuid tundub, et hansapäevi võib igati õnnestunuks pidada.

«Ilm oli kõigil kolmel päeval ilus, see on põhiline. Päikesepaiste käes on lihtne toimuvat nautida,» lausus Kalmet.

Päikesepaiste aitas

Hansalaadal vägesid juhatanud Ülle Priks polnud samuti ilma kiitmisega kitsi.

«Ilmataat oli küll sada protsenti meie poolel,» tõdes ta.

Kaupmehi jagus seekord rohkem, kui oodata osati. «Harvem laatadel käivad kaupmehed teevad otsuse, kas tulla kohale või mitte, hommikul ilma vaadates,» selgitas Priks. «Varikatuste ja vihmavarjudega näevad vaeva need, kes tihedamalt laatadel müüvad, ning nemad tulevad ka kehvema ilmaga välja.»

Pühapäeva hommikul jalutas Priks laadaplatsi läbi ning uuris kaupmeestelt, kuidas on läinud ja kas nad midagi vajavad.

«Kõik oli väga hästi, kauplejad olid äärmiselt rahul,» vahendas ta muljeid ja lisas, et hiljem oli ta asjaosalistelt saanud väga palju kallistusi.

Rahulolevaid hinnanguid jagasid ka laadakauba uudistajad. Kiideti näiteks suurt punutiste valikut ning käsitsi tehtud mööblit. Osta võis defitsiitseks muutunud esemeid, näiteks puust pudrunuiasid.

Rahvast ka mujalt

Ülle Priks ütles, et sooja ilmaga oli kodust välja tulnud üsna suur arv viljandlasi.

«Ringkäiku tehes oli Laidoneri pargi ümbrus inimestega täielikult kaetud, ühtegi tühja kohta silm ei märganud,» lausus ta.

Inimeste hulgaga jäi rahule ka Tiit Kalmet. Tema jutu järgi saavutati eesmärk, et eeskätt linnakodanikele mõeldud üritus tõmbaks rahvast ka kaugemalt.

«Olin laupäeval hõivatud «Tulemuusikaga» ning seal käinud inimeste hulgas oli mujalt tulnud rahvast üsna palju,» rääkis Kalmet ning tõi näite vene perekonnast, kellele ta oli ürituse kohta infot jaganud. Ta avaldas arvamust, et suur osa külalistest pärineski Kesk- ja Lõuna-Eestist, mitte Viljandist.

Viljandi linnapea Loit Kivistik tõi tänavuaastastest hansapäevadest kõneldes samuti esile suure osalejate hulga ning andis kohalviibinuna üritusele väga kõrge hinnangu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles