Põllumajandusminister tunnustas projektivõistlusel osalenud noori

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõisaküla õpilasmalevlased töötasid suvel vagunis, mille korrastamise projekt pälvis nüüd tunnustust.
Mõisaküla õpilasmalevlased töötasid suvel vagunis, mille korrastamise projekt pälvis nüüd tunnustust. Foto: Egon Valdaru

Eile surus põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder Tallinnas Al Mare Bowlinguklubis kätt ministeeriumi korraldatud projektivõistlusel «Maal on mõnus» osalenud noortel.


Agaramalt võtsid sellest osa Viljandi-, Tartu- ja Pärnumaa, Ida-Virumaa, Lääne-Virumaa ning Järvamaa noored.

Tänavu 1. aprillist 1. maini oli kõigil maal ja linnas elavatel 10-19-aastastel noortel võimalik esitada projekte. Neid laekus 61 ja väga erinevatel teemadel: paadiralli korraldamisest seiklusraja ehitamiseni ja rannaala korrastamisest vaatlustorni püstitamiseni.

Žürii eelistas järgmisi projekte: «Maanaiste tööd mõnusaks!» (Tartumaa), «SiseMaal on rannaMõnus!» (Viljandimaa), «Kooliõu atraktiivseks!» (Ida-Virumaa), «Teguderohke suvevaheaeg maal» (Võrumaa) ja «Ühel meelel nii teos kui sõnas» (Jõgevamaa).

Nende elluviimise käigus tutvusid noored talueluga, korrastasid randu, kooliõuesid, parke ja hooneid, aitasid eakaid ja puuetega inimesi, rajasid kohviku, viltisid ning küpsetasid leiba.

Kõlama jäi arvamus, et kõige rohkem meeldis noortele teiste aitamine ja leivategu. Samuti tõusis sõnavõttudes esile, et kõik projektides osalenud noored olid varem maaeluga kokku puutunud ja teadsid, mida see tähendab.

Maaelu Edendamise sihtasutuse eritunnustuse pälvis Abja valla ja Mõisaküla linna noorte koostöös esitatud projekt «Vana vagun korda!» ning Tartumaa põllumeeste liidu eritunnustuse Lääne-Virumaa noorte koostöös esitatud projekt «Noored farmerid».

Minister avaldas heameelt, et igal aastal laekub konkursile põnevaid algatusi, mis loovad väärtust ja toovad praktilist kasu nii projektitegijatele endile kui ka neile, kes saavad nautida nende töö tulemust.

«Ühisest tegutsemisrõõmust ja uute tuttavate leidmisest on kasu kõigile,» nentis minister, kelle sõnul on projektivõistluse ellukutsumisel mitu põhjust. «Kui linnainimene saab minna teatrisse või spordihalli etendusi ja võistlusi vaatama, siis maal tuleb kõike ise teha ja korraldada. Ise teha ja osaleda on raskem, aga põnevam - elamus on teistsugune.»

Projekte hindas ministeeriumis kogunenud hindamiskogu koosseisus: maaelu ja kalanduspoliitika asekantsler Toomas Kevvai (hindamiskomisjoni esimees), Heli Raamets ajalehest «Maaleht», Maaelu Edendamise sihtasutuse esindaja Thea Kaurla, Tartumaa põllumeeste liidu esimees Jaan Sõrra ning ministeeriumist avalike suhete osakonna juhataja Janika Salev, teadus- ja arendusosakonna juhataja Aret Vooremäe.

Noortevõistlust «Maal on mõnus» korraldab põllumajandusministeerium alates 2004. aastast. Kogu ettevõtmise juures oli oluline isetegemine ja avalik huvi, et noorte tegevusest tõuseks kasu paljudele kodukandi inimestele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles