Värsked kodumaised viljad jõudsid Viljandi turu letile

Karl-Eduard Salumäe
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske kodumaise kauba vastu huvi tundvaid inimesi jagub, aga kõrged hinnad ja madal ostujõud pärsivad müüki.
Värske kodumaise kauba vastu huvi tundvaid inimesi jagub, aga kõrged hinnad ja madal ostujõud pärsivad müüki. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Juba mõnda aega pakutakse turul esimesi tänavusi Eestis kasvatatud aedvilju. Kauba kohalik päritolu on kaupmeeste sõnul tugev müügiargument, aga ostjaid võiks siiski rohkem olla.

Teisipäeval jäi Viljandi turul silma hulk tänavusi saadusi, millel pole impordiga midagi pistmist. Tõsi, kogused pole veel kuigi suured ning müüjad ei usu, et selles osas niipea märkimisväärseid muudatusi toimub.

Kolga-Jaanis Nõmme talus kasvatatud värskeid kartuleid müüv Malle Tõnisson ütles, et küllap kogused suurenevad vähehaaval, kui ainult vihma tuleks. Nõmme talu kartuleid hakkas ta müüma möödunud laupäeval. Kilogramm maksab 3.50 eurot.

Malle Tõnisson rääkis, et kuna värskeid kartuleid on praegu veel vähe, jagub esialgu ka ostjaid. Peipsi ääres kasvatatud kurke ja rediseid müüva Helga Piirsalu ja Leo Rikkini hinnangul on olukord mõne aasta taguse ajaga võrreldes endiselt väga kehv.

«Läbimüük on varasemate aegadega võrreldes kuni 70 protsenti maas — inimeste ostujõud on niivõrd väike,» lausus Rikkin.

Piirsalu arvates mängib oma osa poodides pakutava valiku suurenemine. Liiatigi võib seal tema hinnangul leida võrdlemisi soodsa hinnaga kaupa.

Kohalik päritolu aitab aga müügile selgelt kaasa.

«Kohalikku kaupa just ostetaksegi,» sõnas Rikkin, kes lisaks siinmail kasvatatule müüb Poola päritolu kurke ja tomateid.

Siiski ei taha ostjad teinekord uskuda, et eestimaisust kinnitav silt tõele vastab. «Öeldakse, et kurgid näevad liiga puhtad välja, nagu oleks välismaalt toodud,» rääkis Rikkin, kes vilju aeg-ajalt dosaatori abil puhta veega kastab. «Ma olen vastanud, et kui tahad, võid mustad kurgid ka saada.»

Kurgikilo hind on 1.40 eurot.

Ilma üle Piirsalu ja Rikkin ei kurda, redis olevat just tänu sellele lopsakas.

«Kuidas nad tulevad teil juba?» küsis ostja, olles silmanud Valgamaal Udsu talus valminud maasikaid.

Müüja Heino Illison vastas, et marjad kasvavad küll avamaal, aga põllu kalle on vastu päikest. Kemikaale kasvataja ei kasuta ning peab seepärast arvesse võtma, et satikad pistavad osa saagist nahka.

Maasikaid lahkesti maitsta pakkuv Illison ütles: «Kes maitseb, see ostab!»

Müügiedust rääkis ta siiski suurema õhinata. «Mõni ostab kilo, aga hind on praegu veel üsna soolane,» täheldas ta. 100 grammi maasikate eest tuleb tema leti juures maksta üks euro.

Illison lisas, et aja möödudes hinnad kindlasti langevad, tuleks ainult vihma, mis viljade valmimist turgutaks. «Seni on niiskust piisavalt olnud, kuid nüüd hakkab kuivaks kiskuma,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles