Noored näitavad vana armastuslugu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moe- ja tantsukooli Face tantsuetendus toob vaatajateni keskaegse armastusloo. Teiste hulgas tantsivad seal Tõnis Kuningas ja Kadri Raag.
Moe- ja tantsukooli Face tantsuetendus toob vaatajateni keskaegse armastusloo. Teiste hulgas tantsivad seal Tõnis Kuningas ja Kadri Raag. Foto: Elmo Riig / Sakala

Reede õhtul algavate Viljandi hansapäevade esimese etteaste teevad tantsu- ja moekooli Face noored, kes esitavad raekoja ees ligi poole tunni pikkuse omaloomingulise etenduse.

Tantsu- ja moekooli Face keskajahõnguline «Armastus ja müsteerium» on esimene nii suur tantsulavastus, millega need noored rahva ette tulevad. Publikut koguneb tõenäoliselt rohkesti, sest etendus eelneb rongkäigule, milles peolised raekoja eest Viljandi järve äärde kõnnivad. Seal jätkub avaetendus juba suurejoonelisemalt vanade tantsude, ansambli Svjata Vatra sõja- ja rahulaulude, lõkketule ja muu põneva saatel.

Face’i etteaste süžee ja liikumise on välja mõelnud noored ise. Selle põhiline autor ja lavastaja on Jakobsoni gümnaasiumi üheteistkümnenda klassi neiu Kadri Raag, kes on tantsu- ja moekoolis osalenud alates selle loomisest üksteist aastat tagasi.

Lõppenud õppeaastal sai Kadri Raag juba õpetajana kätt proovida: ta juhendas Face’is nooremate tüdrukute rühma.

Esimene omalaadne

Hansapäevade etenduses paneb Kadri Raag liikuma teisedki tantsukooli kasvandikud, lisaks seitse noormeest Jakobsoni gümnaasiumi rahvatantsurühmast.

Väiksemaid, kuni neljanda klassi lapsi, juhendab tantsuõpetaja Tatjana Golub, kes teeb etenduses ka tantsijana kaasa.

«Oleme sellisest lavastusest ammu unistanud, nüüd saab see lõpuks teoks,» rõõmustas tantsu- ja moekooli Face juhataja Hurma Kinnas-Naarits.

Tema sõnul on Face’i neiud esitlenud Viljandi hansapäevadel Bonifatiuse gildi keskaegseid rõivaid ning mullu näitasid nad neid ka rahvusvahelistel hansapäevadel Pärnus. Demonstreeritud on teisigi rõivaid, kombineerides seda tantsulise liikumisega.

«Puhast tantsulavastust pole meil seni aga olnud,» lausus Hurma Kinnas-Naarits.
Kadri Raagi selgitust mööda esitatakse etenduses «Armastus ja müsteerium» keskaegseid tantse, millesse on põimitud hoogsamat tänapäevast liikumist.

Preilid ja rüütlid

«See on lugu neiust, kes astub kloostrikooli. Ootamatult armub ta rüütlisse ja patustab niimoodi kooli reeglite vastu,» kirjeldas autor loo süžeed. «Ta saab karistada, lahkub kloostrikoolist ja hakkab oma rüütlit otsima. Rüütel otsib jälle omakorda teda.»

Koos teiste linnapreilidega teeb neiu läbi retke, mille lõpus kohtub ta enda armastatuga ja läheb temaga koos ballile.

Tantsulavastus kestab umbes 25 minutit ning sellest võtab osa üle 40 tantsija. Kõige pisem neist on nelja-aastane, vanimad aga üheteistkümnenda klassi õpilased.

Kadri Raag kõneles, et noored on agaralt proove teinud mai algusest. «Pühapäeviti oleme klubis Hope harjutanud kaks tundi poistega ja kaks tundi tüdrukutega, vahepeal ka pool tundi ühiselt,» kirjeldas ta.

Esinemiseks vajalikud keskaegsed rõivad laenatakse Bonifatiuse gildist ja Ugalast, kloostriõpilaste rüüd lastakse aga just selleks puhuks õmmelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles