Zontad koguvad lapsi hoides raha

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viljandi hansapäevade peapäeval, 11. juunil on ostlemis- või kultuurielamuste himulistel vanematel üks mure vähem: lapse, keda müügilettidel või kontserdilavadel pakutav ei huvita, võtavad enda hoole alla Viljandi Zonta klubi naised.

Zontade lastehoiuala on raekoja taga roosiaias. Sinna on üles seatud muinasjututelk, milles loetakse ette armastatud lasteraamatuid, pakutakse joonistamise ja meisterdamise võimalust ning tehakse toredaid laulu- ja tantsumänge.

Lastehoidu on oodatud eelkõige 2—7-aastased lapsed, kuid kõne alla võivad tulla ka väikesed vanuselised erinevused, eriti kui tegemist on õdede ja vendadega. Lastehoid on avatud kella 12—16 ning ühe lapse hoidmise aeg võiks piirduda kahe tunniga, sest nii ei kasva vanemate järele igatsemine ja kõhutühjus ülemäära suureks.

Lastel hoiab silma peal korraga vähemalt kolm täiskasvanut. Viljandi Zonta klubi liikmetele on säärane lastehoid küll uus kogemus, kuid kõik nad on emad, mitu juba ka vanaemad, nii et laste järele vaatamise ning neile tegevuse pakkumisega raskusi tekkida ei tohiks. Lisaks loodetakse kaasata professionaalseid pedagooge ja meditsiiniteadmistega inimesi.

Lastehoid on zontadele esmakordne ettevõtmine. Nad on edukalt korraldanud laagreid vähekindlustatud peredest pärit Viljandi neidudele ning just sellise laagri korraldamiseks augustikuus läheb ka lastehoiuga teenitav tulu. Kuigi kindlat tasu ei ole ette nähtud, on üles seatud korjanduskast, kuhu teenuse kasutajad võimalust mööda annetada saavad.

Neidude suvelaagrit korraldatakse koos linnavalitsuse sotsiaalametiga. Kümmekonnale vähekindlustatud perest pärit tütarlapsele pakutakse nädala jooksul huvipakkuvat tegevust nii Viljandi linnas kui maakonnas. Käidud on Teringi rabas matkamas ning Ugala lavataguseid tegemisi uurimas, ratsutamas ja kontserdil ning õpitud nii enda eest hoolitsemist kui maalikunsti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles