Hansapäevad kutsuvad viikingilaevaga sõitma

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hansapäevad toovad linna muistsete aegade hõngu. Pildil on hetk mullusest rongkäigust.
Hansapäevad toovad linna muistsete aegade hõngu. Pildil on hetk mullusest rongkäigust. Foto: Elmo Riig / Sakala

Juunikuu teisel nädalavahetusel on Viljandi taas muusikute, näitlejate ja kaupmeeste päralt — peetakse kahekümnendaid hansapäevi.

Korraldaja Tiit Kalmet kinnitas, et tänavu on tulemas midagi tõeliselt põnevat.

«Juba avamine on tavalisest erinev. See algab raekoja ees 10. juuni õhtul kell pool üheksa. Sealt läheme rongkäiguga alla järve äärde, kus kõlab avakontsert ja rahvast lõbustab Tartu lodjakojast pärit viikingilaev, mis liigub kuue mehe jõul,» kirjeldas ta. «Laev jääb hansapäevade ajaks Viljandi järvele ja kõik huvilised saavad sellega väikese tasu eest sõita.»

Vee peal tuleb äge võitlus

Avaetenduse lavastaja Aivar Trallmann rääkis, et publikule näidatakse lugu hansapäevade Viljandisse tulekust. «Süžee järgi ei taha endaga rahulolevad viljandlased hansast midagi kuulda, aga lõpuks võtavad selle omaks ja kõik on õnnelikud,» võttis ta lihtsakoelise, kuid efektselt tehtud etenduse kokku.

On teksti ja muusikat, hansamehed tulevad kohale ehtsa viikingilaevaga ja vee peal käib suur võitlus. Sobiv muusika kõlab Svjata Vatralt.

Tiit Kalmet ütles, et neile hansapäevadele annabki ilmet viikingite aeg tuhat aastat tagasi.

Korraldaja enda jaoks on väga oluline tulemuusika, kus astuvad üles Tanel Padar, The Sun ja üle-eestiline noorte sümfooniaorkester. Selle seltskonna kohalesaamise nimel on ta kõvasti vaeva näinud.

«Niisugust asja ei ole Eestis varem eriti olnudki, et rokk­ansambel esineb koos sümfooniaorkestriga. Meenub küll, et Metsatöll astus üles RAM-iga,» rääkis Kalmet.

Ta juhtis tähelepanu ka nii-öelda soojenduskollektiivide nimekirjale: Viljandi muusikakooli noorte sümfooniaorkester, puhkpilliorkester, Viljandi neidudekoor ja ansambel Vocamble.

Muuseumi hoovis on avatud hansaõu ja nagu igal aastal, on vanalinn hansapäevade ajal täidetud kaubalettidega.

Viiking vihma ei karda

Kolm päeva tegutseb Teisel Kirsimäel muinaslaager, mille eestvedaja on «Mütofesti» peakorraldajana tuntuks saanud Mati Nuut.

«Tahame hansapäevalisteni tuua ehedat viikingiaega. Sellest perioodist meie ajaloos teavad eestlased liiga vähe. Kahju, sest see oli väga väärikas aeg,» rääkis Mati Nuut.

Muinaslaagris on võimalik sellest ajast osa saada.

«Teeme süüa, mängime tapmis- ja tagaajamismänge, viga ja surma keegi loomulikult ei saa. Võidelda saavad nii täiskasvanud kui lapsed. Pakume ka tolleaegseid toite,» selgitas Nuut. «Tegevuste kaudu on võimalik näha, kui põnev on ajalugu.»

Küsimusele, mis saab siis, kui vihma kallab, vastas Mati Nuut: «Viiking vihma ei karda.»

Kaugemad külalised tulevad hansapäevadele Härnösandist, Ahrensburgist, Porvoost ja Valmierast. Krista Kull linnavalitsusest ütles, et soovist osaleda on teatanud ka sõpruslinn Ternopil Ukrainast.

Tavapäraselt on kutse saanud miinijahtija Sakala meeskond.

«Kuigi hansapäevade kava on tihe, tahame oma külalistele näidata Viljandimaa vaatamisväärseid paiku, viia nad Olustverre ja Soomaale,» lisas Krista Kull.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles