Põltsamaa mälestab kauaaegset õpetajat

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetaja Herbert Kuurme pidas oluliseks kõnelda silmast silma.
Õpetaja Herbert Kuurme pidas oluliseks kõnelda silmast silma. Foto: Põltsamaa koguduse arhiiv

11. juunil on Põltsamaa kirikus Viljandi praostkonna ühise ettevõtmisena laulu- ja kirikupäev, millega tähistatakse koguduse kauaaegse õpetaja ja kogu Eestis tuntud kirikutegelase Herbert Kuurme 100. sünniaastapäeva.

Kiriku muusikajuht Ülle Noormägi ütles pidulikku päeva korraldava toimkonna liikmena, et lihtsa ja südamliku hingekarjasena on Herbert Kuurme jätnud kustumatu jälje Eesti kirikuellu.

Herbert Kuurmest on palju kõnelda

Temale pühendatud pidupäev algab kell 13 Põltsamaa lossihoovi konvendisaalis koosolemisega, kus Tartu ülikooli lektor Alar Läänelaid räägib kirikute katusetalastike vanuse määramisest dendrokronoloogilisel meetodil ja emeriitprofessor Helmut Piirimäe meenutab Herbert Kuurmet.

Kell 16 kirikus algaval konverentsil kõneleb Põltsamaa muuseumi juhataja Rutt Tänav Herbert Kuurme aegsest Põltsamaast. Endine Põltsamaa koguduse ja praegune Tartu Pauluse koguduse õpetaja Joel Luhamets räägib Herbert Kuurmest vaimulikuna ja enda tööst lauluraamatu komisjoni liikmena, sest selle ilmumisest on möödas kakskümmend aastat.

«Peaaegu sada aastat läks lauluraamatu uuendamisega aega, enne kui see trükisena kogudustesse jõudis,» ütles Ülle Noormägi. «Rõõm on seda suurem, et sõnade kõrval on ka noodid.»

Kirikus kõneleb veel Mustvee koguduse õpetaja Eenok Haamer ning ettekannete vahele esitatakse laulu- ja palveraamatust koraale ning praostkonna kooridelt kõlavad koraaliseaded. Lõpetuseks kannavad koorid ja muusikud ette Sirje Kaasiku «Missa brevise» keelpillikvarteti ja instrumentaalsolistide saatel.

«Segakoorid on selle missa hästi omaks võtnud,» sõnas koguduse muusik Noormägi, tundes rõõmu vaimuliku koorimuusika õitsengust.

Lisaks kirikus toimuvale on Põltsamaa muuseumis avatud näitus Herbert Kuurme elutööst Põltsamaa koguduse arhiivimaterjalide põhjal ning ilmub Kuurme mälestusteraamatu «Pildikesi Põltsamaa ajaloost» lühendatud väljaanne.

Päev lõpetatakse käiguga Põltsamaa surnuaiale Herbert Kuurme ja tema kirikumuusikust abikaasa Asta hauale, et jätta sinna lilled ja ilusad mõtted.

Õpetaja liitis mitu põlvkonda

Koguduse liikmed mäletavad Herbert Kuurmet õpetajana, kel oli huvi ja aega iga inimese jaoks. See on hoidnud mitut koguduse liikmete põlvkonda,» rääkis Ülle Noormägi. Lisaks suutis see õpetaja sõjajärgsetel aastatel üles ehitada sõjatules suures osas hävinud Põltsamaa kiriku.

Herbert Kuurme tuli Põltsamaa koguduse õpetajaks 1939. aastal ning teenis seal üle kuuekümne aasta. Tema tehtut võib koguduses märgata praegugi.

Kuurme on täitnud ka Viljandi praostkonna abipraosti ja praosti ülesandeid, konsistooriumi assessori kohustusi ning olnud usuteaduse instituudis seminarijuhataja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles