Peksa saanud välistudeng lahkub Tartust

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaksali tänava korteris rünnati noormeest.
Vaksali tänava korteris rünnati noormeest. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eesti üliõpilaskondade liit väidab oma Facebooki kontol, et Tartu ülikooli doktorantuuri tulnud Kameruni õppur sai möödunud nädalal Tartus kolmandat korda peksa ja pakib nüüd kohvreid.

Postituse andmetel jätkab noorteadlane oma õpinguid kuskil mujal. «Kas sellist signaali soovimegi saata välistudengitele, kelle jaoks me atraktiivsed olla tahame?» küsib liit kriitiliselt.

Politseile on esialgu teada siiski vaid üks kallaletungijuhtum, mis leidis aset aprillikuus. «Postimehele» on kinnitatud, et mees on rünnaku ohvriks langenud mitmel korral, viimati mai lõpul. Politseile ei ole ta selle kohta avaldust teinud. Samuti on väidetud, et kannatanu pöördus pärast viimast rünnakut meedikute poole.

Kuritegude ohver ei soostunud Tartus juhtunu kohta kommentaare jagama.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina sõnul võttis politsei kannatanuga ühendust ja too kinnitas uurijatele, et ei ole hiljem vägivalla ohvriks langenud.

Tartu ülikooli kliinikumi avalike suhete juhi Kristi Taeli teatel ei ole Kameruni kodanik kiirabis käinud.

Kostina ütlemist mööda sai Lõuna prefektuur 20. aprillil teate, et 16. aprilli öösel lõi tundmatu mees Tartus Raatuse tänaval 1975. aastal sündinud Kameruni kodanikku. Juhtunu uurimiseks alustas politsei kriminaalmenetlust karistusseadustiku kehalist väärkohtlemist käsitleva paragrahvi järgi.

Kannatanu on öelnud, et üks mees lõi teda põhjuseta näkku. Väidetava lööjaga oli koos veel kaks meest.

Kostina jutu järgi ütles kannatanu uurijale, et kallaletungijal ega tema kaaslastel ei olnud skinhead’ile omast välimust. Samuti ei ole too õiguskaitseasutustele maininud, et ta oleks varem Tartus kallaletungi ohvriks langenud.

Mis põhjusel üks mees teist lõi, selgub eeldatavalt uurimise käigus.

Politsei on avatud igasugusele inimeste turvalisuse ohustamist puudutavale informatsioonile, kinnitas Lõuna prefektuuri korrakaitsebüroo juht Indrek Koemets. Samuti julgustas ta igal aastal Tartusse õppima asuvaid välisüliõpilasi politseile võimalikest rassistlikuna näivatest juhtumitest teada andma.

«Kindlasti on õige, et juhtunust teatati politseile ning sai alustada kriminaalmenetlust üksikasjade väljaselgitamiseks, kahjuks raskendab tööd pikk ajavahemik kallaletungi ja sellest politseile teadaandmise vahel,» tõdes ta.

Eesti üliõpilaskondade liit (EÜL) avaldas lootust, et politsei uurib tõsiselt Tartus välistudengi vastu toime pandud isikuvastast kuritegu. Liidu juhatuse esimees Maris Mälzer lausus, et Eesti on Euroopa kõrgharidusruumi ja Bologna protsessiga liitudes võtnud endale kohustuse suurendada meil õppivate välistudengite arvu. Isikuvastaseid kuritegusid rassi, soo ja religiooni alusel tuleb taunida kõrgemal tasemel. «Rünnakud välistudengite vastu vähendavad nende silmis meie kõrgharidussüsteemi atraktiivsust ning heidavad halba varju riigi mainele,» ütles Mälzer.

Seoses rünnakuga teeb EÜL siseministeeriumile, sotsiaalministeeriumile ning haridus- ja teadusministeeriumile mõned ettepanekud. Liidu hinnangul peaksid ministeeriumid kaaluma võimalust koostada tegevuskava, et suurendada sallivust Eesti ühiskonnas, tagada välistudengite turvalisus, hakata põhjalikult uurima rassistlikke kuritegusid ja nende kohta eraldi infot koguma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles