Juhtkiri: Konist otsusteni

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile tulnud uudis, et Viljandi ühendatud kutsekeskkooli direktor Tarmo Loodus pääses kriminaaluurimisest, pälvis internetis anonüümsetelt kommenteerijatelt nii tulist tunnustust kui suurt vastuseisu.


Üks asi on prokuratuuri leitud lahendus, teine aga see, et Vana-Võidu kooli ukse ees juhtunu leidis avalikkuse suure tähelepanu ja algatas diskussiooni, kuidas peaks koolijuht korrarikkujaga käituma.



Sellist ühel teemal kirjutatud arvamuslugude sadu pole «Sakala» toimetus tükk aega näinud. Poleemika koolijuhtide õiguste üle läks isegi nii kaugele, et haridusminister ja vähemalt üks politseijuht avaldasid arvamust, et direktoril võiksid koolis olla politseinikega sarnased õigused.



Olgu füüsilise karistusega, kuidas on. Igal juhul jõudis enamik teema kohta arvamust avaldanutest järeldusele, et korratus ja õpilaste ülbitsemine koolis on ületanud mõistuse piirid. Midagi tuleb ette võtta!



Loodetavasti ei juhtu nii, et haridusministeerium ja koolijuhid hingavad nüüd kergendatult ning lasevad endist viisi edasi, teades valitsevast korralagedusest, aga hoidudes seda teemat puudutumast.



Diskussioon on alles pooleli ning otsused, kuidas  kaitsta õpetajaid korrale allumatute õpilaste eest ning samas välistada võimalus, et pedagoogid hakkavad õpilasi füüsiliselt karistama, on sündimata.



Siinkohal tasub meelde tuletada minister Tõnis Lukase sõnu, et ta ootab koolijuhtidelt initsiatiivi, kuidas kaotada koolides karistamatuse tunne. Nii mõnelegi näis see üleskutsena vägivallale. Kuid häid ideid, kuidas ohjeldada karistamatuse tunnet ühiskonnas, kasutamata selleks vägivalda, ootab ka «Sakala».



Seni ajakirjanduses avaldatud kommentaaridest võib järeldada, et ühiskond soovib kindlakäelist korra majja löömist. Maailma ajalugu teab omajagu juhtumeid, kus lahvatanud soov korralagedusele vastu astuda on viinud karmi käe poliitika ja diktatuurini. Seda peaksid meie demokraatlikult valitud poliitikud praeguses situatsioonis igal juhul meeles pidama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles