Nukud ilmusid kohvrist välja

Tiina Sarv
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madli Must ja Elis Ramst Viljandi nukuteatri pantomiimistuudiost juhtisid festivalinukkudena esimest peopäeva.
Madli Must ja Elis Ramst Viljandi nukuteatri pantomiimistuudiost juhtisid festivalinukkudena esimest peopäeva. Foto: Elmo Riig / Sakala

Vaid mõni tund pärast seda, kui hiigelmuna kultuuriakadeemia õuelt Ugala mäekallakule oli lükatud, avanes Viljandi nukuteatris 15. rahvusvaheline nukuteatrite festival «Teater kohvris».

Kõnelda tuli nii eesti kui vene keeles, sest kohal oli koguni kolm idanaabrite nukuteatrit: kaks Moskvast ja üks Peterburist. Tulnud olid ka Panevežise nukuteater Leedust ning muidugi kõik uued ja vanad nukuetenduste andjad Eestist: Kehra Nukk, Marionett, Harry Gustavsoni pereteater, Jõhvi nukuteater Lepatriinu ja teised.

Tähendusrohke dialoog

Pärast Viljandi nukuteatri direktori Altmar Loorise tervitussõnu avas festivali Ivi Lillepuu (pildil) Viljandi linnavalitsuse kultuuri- ja haridusametist. Ta kinkis Altmar Loorisele (pildil) kaks nukku. Need oli ta ise meisterdanud, innustatuna sellessamas majas mõni aeg tagasi korraldatud rändnäitusest «Teeme ise 1000 nukku» ja sellega kaasnenud nukkude meisterdamise õpikodadest.

Siis sai sõna eelmise põlve nukunäitleja Jaan Vuntus. Kui prožektor oli õigesti rihitud, pani ta Altmar Loorise ja Vilma Ilvese toolidele istuma ning etendas karupoeg Puhhi ja Notsu dialoogi oma tekstile, mis pidi sümboliseerima kahe praeguse Viljandi nukuteatri eestvedaja sõprust ja koostööd.

Päevad täis etendusi

Ja jõudiski aeg päris nukuetenduseni. Kui saali olid jõudnud ka need, kes endale pileti olid ostnud, alustasid viljandlased etendusega «Hiir, mutt ja langev täht».

Täna kell kümme mängib Moskva nukuteater Tri Lika nukuteatri saalis lavastust «Kärbse pulmad». Sellele järgnevad teisedki pulmad, sest kaks tundi hiljem etendab Eestis tegutsev Rauf Avšarovi nukuteater «Kaupmehe pulmi». Siis mängib Moskva uus nukuteater «Nõiutud printsessi saladust», Kehra Nukk «Okasroosikest» ning Panevežise nukuteater lavalugu «Lauake, kits ja piitsad».

Homme tuleb «Teater kohvris» tänavale. Üles astutakse nii raekoja ees, kunagise Rubiini asupaigas kui Arkaadia aias.

Laupäeval liigub nukukaravan pealinna, et ühineda «Tallinna treffiga». Teel rõõmustatakse etendustega Türi, Valtu ja Kehra mudilasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles