Islandi helilooja autoriõhtu pakub uut ja vana

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konveier Ensemble on Tui Hirve ja Páll Ragnar Pálssoni värskelt loodud muusikaline rühmitus, mis loob, esitab, salvestab ja annab välja uut kammermuusikat.
Konveier Ensemble on Tui Hirve ja Páll Ragnar Pálssoni värskelt loodud muusikaline rühmitus, mis loob, esitab, salvestab ja annab välja uut kammermuusikat. Foto: Erakogu

Täna õhtul on Viljandis pärimusmuusika aidas Páll Ragnar Pálssoni autorikontsert. See on Eestis elava islandi helilooja esimene täispikk autori­õhtu, kus tulevad ettekandele viimase aasta jooksul loodud teosed kammerkoosseisudele.

Korraldajate kirjeldust mööda andsid kava sünniks impulsi kohtumised eredate kunstiliste isiksustega. Neist üks on rannarootsi kultuuri propageerija Sofia Joons, kes laulab, mängib viiulit ja Hiiu kannelt, ning teine Eiríkur Örn Norðdahl, kõva löögirusikaga ühiskonnakriitiline luuletaja Islandi Lääne­fjordidest. Asi sai alguse retkest Vormsi saarele Sofia Joonsi Hiiu kandle kursusele möödunud aasta augustis.

Tsüklis Vormsi/Ormsö on koos ühelt poolt uus ja vana, teisalt kaks kardinaalselt erinevat lähenemisviisi muusikale: Vormsi saarelt pärit pill ja rootsikeelsed rahvakoraalid ning nüüdisaegne laiendatud mänguvõtetega kammermuusika.

Tsükkel võtab oma pealkirjades («Laev kiriku laes» klaveritriole, «Õigeusu kirik autobaasi taga» puhkpillikvintetile ning «Ratasristid sambla all» Pierrot-kvintetile ja sopranile) kujundlikult kokku saare ja tema rahva ajaloo, kolmandas osas aga sulavad koraali tekst ja uus muusika päris ühte.

Kui värsked lood noorte interpreetide esituses on teose latv, siis juured hoiab maas Sofia Joons oma heleda hääle ja armsa pilliga. Laulude tekstid on pärit tema laulukogumikust «Eestirootsi rahvakoraalid».

Vana tutvust uuendavad Sofia Joons ning Konveier Ensemble koosseisus Tui Hirv (sopran), Maria Ehrenberg (flööt), Marten Altrov (klarnet), Kaspar Mänd (oboe), Tea Tuhkur (fagott), Kreete Perandi (metsasarv), Ida Teppo ja Hendrik Soon (viiul), Theodor Sink (tšello) ja Farištamo Leis (klaver).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles