Valmiera mälestab Viljandi koolipoissi

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Anderson
Viktor Anderson Foto: arhiiv

Lätis Valmieras avatakse täna mälestustahvel 17-aastasele Viljandi koolipoisile Viktor Andersonile, kes langes 1919. aasta mais Vabadussõja ajal linnast Punaarmeed välja tõrjudes.

Valmieras tähistatakse täna linna vabastamise aastapäeva. Selle puhul korraldatakse paraad, millest võtavad osa ka Kaitseliidu Sakala maleva 35-liikmeline esindus ning Viljandi maagümnaasiumi, linnavolikogu ja muuseumi esindajad.

Valmiera on Viljandi sõpruslinn ja linnas asuv Zemessardze 22. pataljon Sakala maleva pikaajaline koostööpartner.

«Möödunud on juba kolm aastat ajast, kui algatati mõte jäädvustada Viljandi kooliõpilaste rood ja selle ridadest langenud õppursõdur Viktor Andersoni mälestus Valmieras,» rääkis Viljandi muuseumi direktor Jaak Pihlak. «Tänu Läti sõprade aktiivsele tegutsemisele on väikselt kavandatud üritusest kasvanud päris suur sündmus.»

Eesti väed vabastasid Valmiera (Volmari) 26. mail 1919. aastal punaste käest.

Selle käigus sai Valmiera kiriku tornis põgenevate punaväelaste lastud kuulist surma Viljandi kooliõpilaste roodu reamees Viktor Anderson. Ta on maetud Viljandi Vanale kalmistule. Eesti riik annetas talle postuumselt Vabaduse Risti.

Läti kiviraidurite valmistatud mälestustahvel avatakse Valmiera kiriku seinal. Selle sinna jõudmise heaks andis kakssada eurot ka Viljandimaa muinsuskaitse ühendus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles