Repliik: Populistlik puhkepäev

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gert Kiiler
Gert Kiiler Foto: Elmo Riig / Sakala

Eestlaste seas üha rohkem toetust kaotav opositsiooniline Keskerakond on teinud kavala käigu, esitades riigikogule eelnõu, mis näeb ette muuta ka teine ülestõusmispüha riiklikuks puhkepäevaks. Sellise suhteliselt tähtsusetu ettepanekuga üritab ta tabada mitut kärbest ühe hoobiga.

Esiteks võib olla kindel, et enamikul inimestel pole midagi uue puhkepäeva vastu ja seega saab Keskerakond end taas näidata kui lihtrahva kaitsjat. Seda on tal väga vaja, sest kiiresti populaarsust koguvad sotsiaaldemokraadid ähvardavad keskpartei tagaplaanile suruda, aga tema algatatud teema läheb korda igast rahvusest inimestele.

Polnud vaja olla selgeltnägija, aimamaks Reformierakonna reaktsiooni: «Lisapuhkepäev vähendab tootlikkust ja konkurentsivõimet.» Niisiis suudavad keskid sellesama käiguga panna Reformierakonna oma ebapopulaarset seisukohta avalikkuse ees sõnastama.

Ühtlasi õhutab keskpartei nõnda vastuolusid end kristlike väärtustega siduva konservatiivse Isamaa ja Res Publica Liidu ning pragmaatilise Reformierakonna vahel.

Seega, olgu idee pealtnäha nii õilis kui tahes, Keskerakonna ettepaneku tagant paistavad populismi pikad kõrvad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles