Peopaigad lõpetajatele selga ei keera

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne eksamiperioodi lõbutsesid tänavused abituriendid üheskoos, kuid pärast lõpuaktust soovib iga lend ka omaette pidutseda.
Enne eksamiperioodi lõbutsesid tänavused abituriendid üheskoos, kuid pärast lõpuaktust soovib iga lend ka omaette pidutseda. Foto: Elmo Riig

Peagi algav juunikuu toob endaga kaasa arvukalt koolilõpupidusid, mis on peopaigaks kujunenud majutusasutustele varasematel aastatel kaasa toonud probleeme, kuid ettevõtjad on siiski valmis noortele ka tänavu vastu tulema.

Suurem osa tänavusi abituriente ei ole oma lõpupeo pisiasjades veel kindlad. Enamasti on teada ainult fakt, et kooli eduka läbimise puhul korraldatakse omakeskis üks pralle, kuid detailid, nagu täpne aeg ja koht jäävad aktivistide täpsustada.

Viljandi maagümnaasiumi abituriendi Kristel Lehtla sõnul on tema lennu pidu plaanitud järgmisele päevale pärast aktust. Esialgu on lõpetajad endale koha reserveerinud Venevere puhkekülas, kuid ürituse toimumine on veel kahtlane, sest paljud noored ei oska öelda, kas saavad osaleda või mitte.

Paalalinna gümnaasiumi abiturient Kristjan Kivistik rääkis, et nende peoplaanid on samuti üsna lahtised.

«60 õpilast tähendab, et kõigil on oma arvamus ja erinevad rahalised võimalused. Meie lennul on see probleem, et kallist lõpupidu ei taheta, aga samas ei ole meil lõpureisi ega midagi säärast,» muretses
Kivistik peo pärast.

Lisaks rahamurele kimbutab noori veel häda, et soovitud paigad on juba kinni või ei sobi neile pakutud aeg. Mõni koht nõudvat Kivistiku jutu järgi isegi, et noori pidutsejaid valvaks õpetaja.

Turvamees kaasa

Praeguste plaanide kohaselt suunduvad Paalalinna gümnaasiumi tänavused lõpetajad pidutsema Valmasse.

Seal tegutseva Järveveere puhkekeskuse juhi Viktor Liseiski sõnul on nad õpetajat või lapsevanemat noorte üle valvama nõudnud küll. «Asi pole selles, et nad ei saaks üksi hakkama. Me kindlustame sellega ennast. Ei viitsi neil järel käia ja vaadata, kui palju nad alkoholi tarvitavad,» lausus Liseiski.

Tema kinnitusel pole Järveveerel abiturientidega seni muresid olnud ja mulluseid pidutsejaid Kohtla-Järvelt nimetas peremees koguni kõige viisakamateks lasteks, keda ta kunagi näinud on.

Seevastu Venevere puhkekülas on lõpupidudega ette tulnud probleeme ja peremehe Aare Priksi jutu järgi keeldusid nad ühel aastal sootuks lõpetajaid majutamast.

«Ma olin väga nördinud, sest ühe kooli üheksandikega oli probleeme — nad lõhkusid siin ja tegid palju pahandust. Nüüd aga oleme noored ikka vastu võtnud, sest neil on samuti vaja kohta, kus olla,» rääkis Priks.

Kümmekond aastat lõpupidusid võõrustanud Kõrgemäe turismitalu peremees Ivar Seidla leidis, et turvamees peab igal peol olema juba noorte endi ohutuse mõttes. «Põhjus on selles, et vahel ilmuvad kohale mingid kontvõõrad, kes on kuulnud, et siin on pidu,» nentis Seidla. «Nad võivad palju probleeme tekitada.»

Gümnasistid on tema ütlemist mööda viimastel aastatel ise turvamehe võtnud, kuid üheksandat klassi lõpetavatel noortel paluvad turvamehe palgata omanikud.

Aega leida on raske

Kõigi ettevõtjate meelest on oluline, et koolilõpetajad saaksid veel veidi aega koos veeta, mistõttu ei pea nad pidude keelamist heaks mõtteks. «Nad ju nii kangesti tahavad pidu ja kuidas sa siis ütled noortele, et nende lend ei saagi lõpus veel ühe korra kokku tulla,» jutustas Ivar Seidla, kes masu ajal turismitaluga lõpparve tegi.

Ettevõtjate hinnangul teeb noorte elu raskemaks viimaste aastate tendents kõik lõpuaktused samal ajal pidada. Nii tuleb lõpetajatel juba varakult kohad broneerida, sest selliseid, mis kogu lennu ära mahutaksid, ei ole väga palju.

Aare Priksi jutu järgi broneeritakse koht tavaliselt ööpäevaks ja vastu hommikut tema noori välja ei aja. Viimased lõpetajad on tema sõnul soovinud ka toitlustamist, mida Veneveres on pakutud kella kaheni öösel.

«Eks ta hilja ole, aga siis vähemalt süüakse midagi, mitte ei jooda end lihtsalt oimetuks, ja on täiesti normaalne pidu,» leidis Priks. Lõpupidusid peetakse tema juures mitu, kusjuures kõige kaugemad tulijad on Tallinna Õismäe gümnaasiumi abituriendid, kes jäävad koguni kaheks päevaks.

Tavaliselt tahavad lõpetajad üheks õhtuks või ööks üürida majutuskompleksi suuremat maja, kusjuures valdavalt soovitakse kasutada ka sauna.

Tänavustel Viljandimaa abiturientidel on plaanis oma lõpupeo ajal näiteks tünnisaunas käia, Võrtsjärvel sõita, süüa, juua ja parvetada. Kõige olulisemad kriteeriumid on koha valikul nende sõnutsi sobiv aeg ja hind.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles