Liiklusohutuse paranemisest veel rääkida ei saa

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keerulised teeolud on kestnud juba mitu päeva ning jätkuvad ka edaspidi.
Keerulised teeolud on kestnud juba mitu päeva ning jätkuvad ka edaspidi. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Eelmisel aastal leidis Eestis aset 1406 inimkannatanuga liiklusõnnetust, milles sai viga 1725 ja hukkus 48 inimest. Liiklusõnnetuste ning neis viga saanud inimeste arv ei ole märgatavalt vähenenud. Võrreldes 2016. aastaga hukkus 23 liiklejat vähem. Maanteeameti teatel oli eelmisel aastal Viljandimaal 280 raskemat liiklusõnnetust, milles kaotas elu 19 inimest ning vigastatuid oli 379.

«Hukkunute arvu vähenemine üksi ei näita süsteemset liiklusohutuse paranemist. Liiklusõnnetuste ja neis vigastatute arv ei ole märgatavalt muutunud ning inimeste liikluskäitumine, sõidukipargi vanus ja muud liiklusõnnetuse toimumist või tagajärgi mõjutavad tegurid paranenud. Kahjuks pean võimalikuks, et järgmistel aastatel tõuseb hukkunute arv taas varasemale tasemele ehk 70 lähedale,» selgitas maanteeameti liiklusohutuse osakonna juhataja Erik Ernits.

Ta usub siiski hukkunute arvu languse püsivasse iseloomu ning tõi positiivsena välja asjaolu, et kui aastal 2015 kahanes hukkunute arv 78 juurest 70 lähedale, siis juba kolmandat aastat järjest kardetud tagasilangust toimunud ei ole.

PPA juhtivkorrakaitseametniku Sirle Loigo sõnul võib möödunud aastaga suures pildis rahule jääda. Mõistagi ei ole keegi tema sõnul õnnelik, et 48 inimese elu katkes ja sajad said vigastada, kuid eelmine aasta oli liikluses siiski meie turvalisim. «Nüüd on kõikide ametkondade ja inimeste teha, et me seda arvu enam ei ületaks, vaid iga aasta järjest kärbime,» ütles Loigo.

Liiklusohutust analüüsides ei piisa ainult statistilistest andmetest. Seetõttu uurib 2017. aastast liiklusõnnetuste põhjuste väljaselgitamise ekspertkomisjon kõiki Eestis juhtunud liiklusõnnetusi, milles keegi hukkus või kus sai vigastada viis või enam inimest. Komisjoni eesmärk on välja selgitada ja üldistada asjaolusid, mis mõjutasid liiklusõnnetuste toimumist ja inimeste vigastada saamist. 2017. aastal uuris liiklusõnnetuste uurimiskomisjon 50 liiklusõnnetust.

Teisipäeval avaldas maanteeamet oma kodulehel uuenenud liiklusõnnetuste statistikamooduli. Välja on toodud õnnetuste, vigastatute ja hukkunute statistika aastate, maakondade ning liikleja tüüpide ja vanuste kaupa. Lisaks näeb joobes juhtide ja turvavöö mittekasutajate osa.

Liiklusõnnetuste statistikamooduli leiab siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles