Mida üldse tohib prügikasti panna?

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Veolia kodulehel on loetletud asjad, mida ei tohi panna kodusesse prügikonteinerisse. Seda nimekirja lugedes tekib ühel hetkel küsimus, mida siis üldse tohib.

Lubatud on panna olmejäätmeid, aga mis need õieti on?

Veolia Keskkonnateenuste Lääne regiooni juht Jaan Viljas selgitab: «Olmejäätmed on kodumajapidamisjäätmed ning kaubanduses, teeninduses või mujal tekkinud, koostise ja omaduste poolest üht laadi jäätmed.»

Et ametlik definitsioon jätab mulle mõningaid kahtlusi, loetlen Viljasele umbropsu asju, mida soovin konteinerisse panna: plastmassist pesulõksud, vana metallpott, veidi umbrohtu, vanad dressipüksid, halvaks läinud toit, katkine lillevaas ja vanad puidust riidepuud — kõik materjali ja olemuse poolest suhteliselt erinevad asjad.

Viljase sõnul on need kõik olmejäätmed ja võivad südamerahuga minna seda laadi prahi kogumise mahutisse. «Konteineri sisus ei tohi määravaks saada üht liiki praht, nagu biolagunevad jäätmed, ehitusprügi, põlevjäätmed...» seletas ta.

Prügifirma kodulehel on keelatud asjade seas ka tänavapühkmed. Kui pühin oma krundi ümbert rämpsu kokku, kas ma ei tohi seda konteinerisse panna?

«Rämpsu, nagu suitsukonid ja muu seesuguse, ikka võib, kuid kindlasti ei tohi panna hunnikute kaupa kogutud liiva või killustikku,» kinnitas Viljas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles